Jogodban áll olvasni!

LEXtrém

I. Jurista Kupa

2017. október 13. - LEXtrém Admin

19553288_1302688573119714_1340282807_n.jpgHűvös őszi reggel, egy busz, 60 sportolni vágyó joghallgató, azonos vágyak, és egy közös úti cél: Szeged.  Október 6-7-8 egy emlékezetes hétvége dátuma, ugyanis megrendezésre került az I. Jurista kupa, melynek a Szegedi Tudományegyetem adott otthont. Az ország hét különböző egyetemének jogi karjai mérhették össze sportbéli tudásukat. A csapatok négy különböző versenyszámban nevezhettek: sárkányhajózás, labdarúgás, női-férfi kosárlabda és röplabda. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar lelkes hallgatói is kivették a részüket a sportolásból, akikben szurkolótáborunk tartotta a lelket, amikor már csak egy lélegzetvételnyi erő maradt a csapatban.  A mérkőzések 3 különböző helyszínen zajlottak egy időben, így nem volt egyszerű a döntés, hogy mikor melyik csapatot támogassák a pálya széléről.

Az utazás során remek hangulat uralkodott, és megkezdődött a 3 napos versenysorozatra való szellemi felkészülés, így a hosszú, döcögős út nem is tűnt olyan megterhelőnek. A megérkezést követően elfoglalhattuk a szállásunkat, melyen osztoztunk a győri és a pécsi egyetem joghallgatóival, így a kollégium közösségkovácsoló hangulata meghozta a várt eredményt, hiszen a vasárnapi Pécs-Debrecen mérkőzés inkább volt baráti játék, mint sem küzdelem a jobb helyért. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a szurkolótáborok is összeolvadva lelkesítették a csapataikat. Dobpergés, füttyszó, taps, molinó lengetés, hangos kiabálás, gólöröm…szavakkal nem tudom leírni azt az élményt és hangulatot, mely a lelátó soraiban uralkodott. Az ember úgy érezhette magát, mintha egy gondtalan hajón ülne, ahol csak jókedv uralkodik, és nem számít a vereség sem, a lényeg, hogy ott vagyunk.  Az első sport a sárkányhajózás volt, mely nem egy hétköznapi sport, amit egy testnevelés óra kereti között bárki kipróbálhatna. Nem volt ezzel másképp a debreceni csapat sem. Minden tiszteletem azé a 20 emberé, akik vállalták, hogy 200 méteren, a 10 fokos Tiszában eveznek, közvetlenül a 4 órás busz út után, nem kímélve magukat az esetleges megfázástól sem. Őszintén szólva, a partról nézve az eseményeket nem voltam biztos abban, hogy a vízi mentő szolgálatnak nem kell-e közbe lépnie és megmentenie a csapatot, de a motiváló skandálásnak hála, sikerült az 5. helyet megszereznünk.

A szombati nap igen csak hosszúnak ígérkezett, ahogy elolvastuk az aznapi program végeláthatatlan eseményeit. Aznap reggel a labdarúgásban jeleskedő debreceni fiúk mérkőztek meg a szegedi focicsapattal. Nem volt könnyű dolguk a srácoknak, hiszen nagyon erős, összeszokott csapatok ellen játszottak, azonban így sem maradtak alul, hiszen az 5. helyet sikerült kiharcolni. Ezt követően a férfi kosárlabda csapat bizonyította elhivatottságát, és kiváló állóképességről tett tanúbizonyságot, amikor két meccset játszott végig egymás után. A fáradságot, és a kisebb nagyobb sérüléseket is figyelembe véve, az emberhátrányt leküzdve sikerült megszerezni a 4. helyet. A sort követte a női kosárlabda, mely igazából B33 mérkőzés volt. A B33-ról testközeli élményem van, és erről tudok átéléssel beszámolni, hiszen a csapatot erősíthettem. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy itt is és a többi sportágban is,a  debreceni csapat pár hetes előzetes felkészüléssel vett részt, nem voltak aduászaink, sportolóink, mi erre az alkalomra álltunk össze, és vettünk részt ebben az életre szóló kirándulásban. A sport egyértelműen összehozza az embereket, és ezt tanúsíthatom, hiszen az első két alkalommal igen csúnyán kikaptunk, viszont az utolsó meccs már elég szorosra sikerült. A labdajátékokat a röplabda színesítette, és a fiú-lány vegyes csapat összetétel tette még szórakoztatóbbá a meccseket. A kezdeti izgalom, és a hobbiszerű meccslabdákat a nap végére igazán bravúros szettek váltották fel, ahol több alkalommal a debreceni csapat vette át a vezetést. A siker nem lesz világraszóló a Kupa történetében, de a mi kis csapatunk számára az a kis győzelem jelentette akkor a világot.  Ha érmet nem is, tapasztalatot mindenképp szereztünk.

A Jurista kupa apropójából sor került még egy kis szellemi vetélkedőre is, a Slam-poetryre, ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Kicsit olyan, mint a rap, legalábbis első hallásra én ehhez tudom hasonlítani. Nos, itt az egyetem egy joghallgatója és egy slam-költő együttes produkcióját láthattuk, melyben egy jogesetet kellett feldolgozni színpadias előadással. Nagyon hatásosra sikerült Szilágyi Gergő (negyed éves joghallgató) és Szűcs Noémi, slammer előadása, melyet a zsűri a 3. hellyel díjazott.

A fenti sorokban többször említettem a hangulatot, az élményt, a szurkolást, a közösség formáló enteriőrt, nos, igen, ennek meg is lett a gyümölcse, mert a Legjobb szurkolónak járó díjat elhoztuk. Habár a sportteljesítményünk nem aratott babérokat, üres kézzel mégsem távozhattunk, ezzel megmentve a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar becsületét, s nyilvánvalóvá vált a többi egyetem számára, hogy a Debreceni Egyetemre járó fiatalok nem csak okosak és sportosak, hanem a közösség is remek, és bármi  történjék, a Kar tagjai kiállnak egymás mellett, és megpróbálják kihozni minden helyzetből a legjobbat.

Csak DE-ÁJK! Csak a DE-ÁJK! HEJ-HEJ!

 

Gönczi Gréta

Igazságügyi igazgatás

III. évfolyam

22404239_2435531930006208_1540898610_o.jpg20171006_144027.jpg20171006_131506_0.jpgimg_8124.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lextrem.blog.hu/api/trackback/id/tr3012972017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása