Jogodban áll olvasni!

LEXtrém

Egy „kis” diplomácia - A svájci nagykövet látogatása

2014. május 18. - LEXtrém

svajc1.jpg

A Praetor Szakkollégium jelenti: május 15 –én ismét egy jelentős diplomáciai személyiség tett megtisztelő látogatást karunkon. Ezúttal Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete tartott angol nyelvű előadást az érdeklődők számára. Témája „A kis és közepes államok szerepe a nemzetközi kapcsolatokban –Svájc példáján keresztül” (eredetiben: The role of small and medium sized countries in international affaires –an example through Switzerland) címet viselte. Paroz úr prezentációja hangsúlyosabb elemeit ennek következtében a 2002 –es svájci ENSZ csatlakozás köré csoportosította.

A kérdést egyrészt hazája oldaláról közelítette meg. Leginkább azt elemezte, hogy milyen hatással volt az országra a nemzetközi közösség ilyen státuszú tagjává válni, tekintettel arra, hogy 1986 –ban még a svájci társadalom háromnegyede ellenezte a csatlakozást. Természetesen több alkalommal is jelezte, a máig tartó neutralitás svájci szemmel nézve sosem jelentett egyet az elzárkózással. Egyszerűen csak a körülmények változása volt az, ami kedvezőbb helyzetet teremtett az ENSZ tagsághoz, mint amilyen az a hidegháború idején lehetséges lett volna.

Mindeközben leplezetlen lelkesedéssel és patriotizmussal sorolta az érdemeket, amit a világ Svájcnak köszönhet, melyet így emlegetett: „kis állam, de annál jelentősebb.” A hallgatóság a jellegzetességekre vonatkozóan elsősorban a minőségi karórákra, a csokoládéra, az alpesi hegyekre asszociált, de emellett a nagykövet úr felhívta a figyelmet a Vöröskereszt jelentőségére, a kiterjedt és világszerte elismert bankszférára, vagy az –olyan Svájcban szervezett és lebonyolított –békéltető konferenciákra, mint amilyen legutóbb 2014 áprilisában a jelenlegi ukrán helyzettel kapcsolatosan Ukrajna és Oroszország között zajlott.

Ezt követően Dr. Szűcs Lászlóné Dr. Siska Katalin Docens Asszony tartott a Svájci –Magyar diplomáciatörténetről szóló összefoglaló előadást. Ebben Svájc 1291 –es alapításától napjainkig ívelően bemutatásra került a két nemzet közti sokrétű együttműködés tartalma, amely megnyilvánult többek közt egyes államközi szerződésekben, a politikai emigrálók támogatásában, gazdasági kooperációban, s nem utolsósorban a diplomáciai képviselet nagykövetségi szintre emelkedésében. Kiemelt helyet kaptak a prezentációban olyan ismert diplomaták, mint Raoul Wallenberg, Carl Lutz, vagy Friedrich Born.

Összességében mindkét előadó részéről egy lassúnak mondható, ennek ellenére stabilan fejlődő, s elmélyülő kapcsolatként került jellemezésre a svájci –magyar kontaktus.

Falusi Bernadett

A bejegyzés trackback címe:

https://lextrem.blog.hu/api/trackback/id/tr418158882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása