Jogodban áll olvasni!

LEXtrém

Gyűrű- és medálavató Végzős Bál 2015

2015. március 13. - LEXtrém

vegzos-bal-2015.jpg

2015. március 2-án megrendezésre került a DE-ÁJK végzős hallgatói-estje. Az államvizsga előtt állók nagy számban érkeztek az eseményre, ahol még a tanulás terhétől mentesen hajnalig mulattak. Idén is sor került a gyűrű- és medál avatásra, az összetartozást jelképező ékszereket Dékán Úr adta át a végzős hallgatóknak.Az évfolyam nevében beszédet mondott Veres Kinga és Veres László, akinek gondolatait Veletek is megosztjuk:

"Tisztelt tanári kar, kedves évfolyamtársak, megjelentek! Engem ért az a megtiszteltetés, hogy ezen a szép estén néhány szót szólhatok. Mintha csak tegnap lett volna, mikor utoljára itt álltam, pedig már az is több mint 2 éve volt. Az ember egy pillanatra nem figyel és már elszaladt majd’ 5 év.

Célegyenesbe értünk. Életünk eddigi legnagyobb, és már bátran mondhatom, első igazi szakmai megpróbáltatása előtt állunk. Néhány hónap – valószínűleg éveknek fognak érződni – és már nem hallgatók leszünk, hanem jogászok, kollégák, doktorok. Az egyik legnemesebb hivatás gyakorlói, egy elit kör tagjai.

Mikor felkészültem erre az estére átolvastam a felezőbálra írt beszédemet, hogy egy kis ihletet merítsek, viszont ahogy olvastam, a sorok igencsak gyermetegnek hatottak. Alig több mint 2 éve volt, mégis teljesen más szemmel néztem az akkori irományomat. Mintha nem is én, hanem a nem létező öcsém írta volna. De szerintem mindenki így lenne hasonló helyzetben. Észre sem vesszük, és felnövünk, szinte egyik napról a másikra. Gyerekből fiatal, fiatalból felnőtt. Azok vagyunk már, akikre nemrég még felnéztünk. „Milyen jó a végzősöknek!” „Nemsokára doktorok!” Innentől már nekünk kell követendő példát állítanunk, amikre mások felnéznek. „Nyomás alatt készül a gyémánt” – és biztosan mondhatom, hogy a jogászképzésen kívül nem sok helyen kell, így helytállni, mint itt nekünk. Nálunk tökéletes gyémántok készülnek.

Emlékszem még, írtuk a jegyzeteinket – esetleg épp másoltuk másét -, tanultunk a vizsgákra, jöttek a jegyek a neptunba, de ez már régen másról, többről szól. Minden egyes lépéssel az életre készülünk, ami a záróvizsgák után vár minket. Elengedhetetlen a lexikális tudás, amit a mögöttünk álló, képzett tanári kar segítségével maradéktalanul megszerezhettünk/megszerezhetünk. Ez az egyetemet követő sikeres éveinknek egyik pillére. Azonban van egy másik, nagyon fontos dolog. Hogy milyen emberek vagyunk. Egyik sem működik a másik nélkül.

Nagyon sokunknak nehéz lesz az elkövetkező időszak. Kávé, kávé után, vizsga, vizsga után. Akkor leszünk azonban igazi győztesek, ha mindvégig emberek is tudunk maradni. Korábbi vizsgáink minősítése iránytű volt, amely megmutatta, hogy adott időszakban, adott tárgyból, befektetett munkák mennyire volt elég. Ha jó jegyet kaptunk, annak örülni kellett, és ugyanúgy hajtani tovább. Egy-egy kevésbé sikeres napból pedig láthattuk, hogy valami akkor nem volt elég, keményebben kellett küzdeni. Mi azonban nem az érdemjegy vagyunk, hanem az ember mögötte.

Az idő megszépíti az emlékeket – tartja a mondás. Fontos azonban, hogy legyenek igazi emlékeink barátokról, élményekről. Minden akadályt könnyebben veszünk, ha nem egyedül kell megbirkóznunk velük és az asztalokra tekintve örömmel látom, hogy ezt sokan mások is így gondolják. Egy életre szóló megbecsülés mellett, életre szóló barátokat is szerezhetünk.

Madách Imre: Az ember tragédiája című művének soraival köszönöm a figyelmet és kívánok sikeres vizsgákat, ma estére jó szórakozást: „Ember küzdj, és bízva bízzál!”"

Veres László

Gratulálunk a végzős Hallgatóknak, Mindenkinek eredményes felkészülést és sikeres államvizsgát kíván a LEXtrém Szerkesztőség!

A bejegyzés trackback címe:

https://lextrem.blog.hu/api/trackback/id/tr408158766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása