Jogodban áll olvasni!

Praetor szakkollégium bécsi kirándulása

2019. október 30. - LEXtrém

2019. október 17. és 19. között került sor a Praetor Szakkollégium évek óta tervezett kirándulására, melynek célpontja a mesés osztrák főváros, Bécs volt. A csütörtök reggeli félhomályban hagytuk el a cívisvárost negyvenhat hallgató társammal, valamint Falusi Bernadett tanárnővel és Bordás Péter tanár úrral. Az út kellemes hangulatban telt: beszélgettünk, honfoglalóztunk, a legelvetemültebbek pedig szolidaritást vállalva előadáson sínylődő otthon maradt társaikkal, tanulásra adták fejüket, a következő héten ránk váró „munka zh”- ra való tekintettel. Az utazás során összesen kétszer álltunk meg fél órára pihenni egy-egy benzinkúton.

 Kora délután érkeztünk meg Bécsbe és első utunk a Hundertwasser-házhoz vezetett, amelyet az utcáról csodálhattunk meg. Ezek után busszal a belvárosba mentünk és a délutánt az ott található nevezetességek rohamtempóban való megcsodálásával töltöttük. Bécs belvárosa az a hely, amelyet nem lehet nem leesett állal meglátogatni, főleg ha először jár ott az ember. Sajnos művészettörténeti ismereteim meglehetősen korlátozottak, így én egy épület külsejét tekintve annyit tudok megállapítani, hogy „szép vagy nem szép”. Márpedig Bécsben minden szép, sőt varázslatos. A 19. század elevenedik meg az ember szeme előtt, minden épületről a jól ismert Habsburg kétfejű sas vigyázza az arra haladók lépéseit, a homlokzatokon pedig Ferenc József nevével találkozunk lépten-nyomon, hirdetve, hogy ez az épület bizony Őfelsége jóságos uralkodása alatt építtetett.

A fárasztó nap után este megtértünk hajlékunkba, egy belváros közeli hostelbe, ahol 8 fős szobákban voltunk elszállásolva. A szállásra túl sok szót fecsérelni nem érdemes, mindannyian tudtuk, hogy nem a helyi Hilton Hotel elnöki lakosztálya fog várni minket, viszont a célnak tökéletesen megfelelt, az ágyak kényelmesek voltak. Az estét sokan (köztük tanárnő és tanár úr) társasjátékkal töltötték, mások beszélgettek a teraszon, megint mások édes álomba szenderülve gyűjtöttek erőt a következő napra.

Másnap reggeli után busszal indultunk a kirándulás központi programjára: az ENSZ Központ (UNO City) meglátogatására. Itt egy vidéki repteret megszégyenítő ellenőrzést követően (de viszonylag gyorsan) bejutottunk az épületszárnyakkal körülhatárolt udvarra, melyen egy szökőkutat, az ENSZ 193 tagállamának lobogója ölelt körül. Innen indult a vezetésünk két csoportban (sajnos mivel a művtöri órák mellett az angol leckékről is gyakran hiányoztam, így a magyar nyelvű asszisztenciát választottam), melynek során bejártuk az épületet, megnéztünk egy konferencia termet és sok-sok információval lettünk gazdagabbak. Ezt követően az egész csoport közösen egy előadáson vett részt, ahol megtudhattuk, hogy mit is csinál tulajdonképpen az ott székelő IAEA (Nemzetközi Atomenergia-ügynökség). A tanulságos és interaktív szeminárium után az ott található étkezdében költöttük el ebédünket, amihez igen alkalmi áron jutottunk hozzá, tekintve, hogy  a Központ nem osztrák felségterület, így teljesen adó-és vámmentes övezet.

A délutáni program elég rugalmasnak bizonyult, buszunk a Schönbrunni-kastély előtt tett ki minket és mindenki eldönthette, hogy a kastély parkjában sétálva tölti el az időt, a kastélyt bejárva várja ki az indulást, vagy pedig felfedezi a kastély parkja mögötti állatkertet. De volt pár kalandor, aki inkább gyalog (vagy tömegközlekedéssel) a belvárosba ment és ott foglalta el magát. Én és még vagy 13 társam az állatkertet választottuk, annak ellenére, hogy zárásig csupán kb. 3 óránk maradt. Az állatkert nagy területen sok szép és egzotikus állatnak ad otthont, de az idő hiányában kicsit rohanósra kellett fognunk a tempót. A megbeszélt időpontban a busznál találkoztunk, ami visszavitt minket a szálláshelyre.

Egy ilyen önjelölt sörszakértő mint én, nem mehet el Ausztria mellett (pontosabban nem jöhet el úgy onnan) anélkül hogy az ottani sörökbe bele ne kóstolna. Sajnos sokak által nem elég megbecsült az osztrák sörkultúra, pedig ők is rendelkeznek olyan komoly tradíciókkal e téren mint a németek vagy a csehek, csak körülöttük sokkal nagyobb a hype. Lényeg a lényeg, aki Bécs ízeit kívánja felkeresni, az mindenképpen csapjon le egy korsó csapolt Ottakringert a bécsiszelet után (de ha lehet még a sacher-torta és a bécsi cappuccino előtt). Visszatérve a kirándulásra, péntek este a fent említett négy tételből a sört és a bécsiszeletet sikerült kipipálnom, a másik kettőért pedig majd jövőre visszamegyek. Az este egyébként hasonlóan telt, mint a csütörtöki.

Péntek reggel összepakoltunk és megindultunk, na nem haza, mert még volt hátra néhány program ahhoz, hogy teljessé váljon a hétvége. Utunk Kittseebe (Köpcsény) vezetett, ahol részt vettünk egy csokigyár látogatáson (nem,nem olyan volt mint a Charlie és a csokigyár című filmben), majd az ajándékboltban édes emlékeket vásárolhattunk magunknak. Következő (és egyben utolsó) állomásunk Pozsony volt, ahol sajnos a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudtunk annyi időt eltölteni, mint terveztük, de a várba azért sikerült felmenni. Ebéd után hazafelé vettük az irányt, és az esti órákban megérkeztünk Debrecenbe.

Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki részt vett a szervezésben, különösen tanárnőnek, tanár úrnak és a Szakkollégium elnökségi tagjainak, hogy egy ilyen rendkívüli programon vehettünk részt, és ilyen jól érezhettük magunkat. Szükség van az ilyen programokra a szakmai ismeretek bővítése mellett azért is, hogy mélyebben megismerjük egymást. Sokkal jobban meg lehet ismerni valakit egy közösen eltöltött hétvége során, mint több év alatt az iskolapadban, és ha sok év múlva találkozunk egymással az utcán, akkor esetleg valami tartalmasabb közös emlék is eszünkbe juthat, nem csak annyi, hogy „mellette aludtam polgári jogon”, vagy „vele buktam először rómából”.

Győri Ágoston

img-4019.jpg

img-3908.jpg

img-3916.jpg

img-3919.jpg

Kutatók éjszakája 2019.

A hagyományokhoz hűen, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán is megrendezésre került szeptember utolsó péntekjén a Kutatók Éjszakája.  Az országszerte a tudományt népszerűsítő eseménysorozat keretében karunk oktatói és diákjai tartottak félórás előadásokat, szemléltetve, hogy milyen sokszínű is a jogtudomány.
Szépszámú közönség gyűlt össze a TEOKJ II. előadójában, ahol először Dr. Elek Balázs „Büntetőjog a mozivásznon” című interaktív előadását láthatták az érdeklődők, és tehették próbára jogérzéküket.
A mozifilmekben, tévésorozatokban felbukkanó büntetőjogi tényállások minősítéséről szavaztak a jelenlévők, karunk oktatója, a Debreceni Ítélőtábla bírája pedig elmagyarázta, hogy jogilag mi a helyes megoldás és miért.
Ezt követően Répásiné dr. Veszprémi Bernadett nyújtott egy kis betekintést az e-közigazgatás rejtelmeibe. Megtudhattuk, hogy az elektronikus ügyintézésben mit jelentenek az egyes rövidítések, illetve, hogy milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni, ha hivatalos ügyeinket az Interneten keresztül szeretnénk intézni.
A harmadik előadásban nagy szerepet játszottak az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói, akik egy polgári pert mutattak be, és teremtettek tárgyalótermi légkört a teremben. A per tárgyául a szülői felügyeleti jog rendezése szolgált, a mintaper végén pedig a közönség ismét próbára tehette jogérzékét.  Azok, akik helyesen tippeltek, a bíró ítélethirdetése után jutalomban részesültek.
A mintaper utáni előadásban is tevékenyen részt vettek karunk hallgatói, akik néhány tipikus, konfliktust generáló munkahelyi, munkajogi helyzetet modelleztek, melyről a hallgatóság is elmondhatta a véleményét, majd az adott jogkérdésekre Dr. Zaccaria Márton Leó, a Munkajogi Tanszék oktatója adott rövid magyarázatot.
A következőkben Dr. Balogh Judit ismertette egy különös, 19. századi akasztás részleteit. Takács János, akit rablógyilkosságért ítéltek halálra, ugyanis a körülmények egybeesésének köszönhetően túlélte saját kivégzését, és 22 órát élt azután, hogy halottnak nyilvánították. Ez a „feltámadás” egy nyaki daganatnak, egy munkáját hanyagul végző orvosnak és egy macskaköves útnak volt köszönhető, de az elítélten a csoda ellenére végrehajtották az ítéletet.
Az előadások sorát Dr. Gyurkó Brigitta és Dr. Fodor László „Don Quijote lándzsája? –Kalandozások a klímavédelmi szabályozás birodalmában” című  prezentációja zárta, mely a klímaváltozás napjainkban különösen aktuális kérdését taglalta. Megtudhattuk mennyire valós veszély a jelenség, és hogy minősíthető-e szélmalomharcnak a környezet védelme.  Emellett a  klímaváltozás és az energiaelőállítás szabályozását is jobban megismerhették a nézők, a közérthető példákon keresztül.
Az előadásokkal párhuzamosan a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Jogtörténeti Tanszéke által szervezett izgalmas társasjátékon tesztelhették a hallgatók , hogy okosabbak-e, mint egy elsőéves, így játékos módon derült ki, hogy ki mennyit felejtett az évek alatt.
A Hallgatói Önkormányzat pultjánál is nagy volt a jövés-menés,  ahol a vállalkozó kedvűek egy rövid kvíz kitöltése után zsebelhettek be az ajándékokat, illetve nyerhettek jobban betekintést a kari életbe.
A Kutatók éjszakája tehát elérte a célját, a részvevők elégedetten, új ismeretekkel felvértezve hagyták el a Kassai úti Campust. 

 

Bereczky Bence

20190927_164941.jpg

20190927_173602.jpg

dsc_2750.jpg

received_480862999425968.jpg

dsc_2756.jpg

dsc_2741.jpg

 

 

 

 

I. Jurista Kupa

19553288_1302688573119714_1340282807_n.jpgHűvös őszi reggel, egy busz, 60 sportolni vágyó joghallgató, azonos vágyak, és egy közös úti cél: Szeged.  Október 6-7-8 egy emlékezetes hétvége dátuma, ugyanis megrendezésre került az I. Jurista kupa, melynek a Szegedi Tudományegyetem adott otthont. Az ország hét különböző egyetemének jogi karjai mérhették össze sportbéli tudásukat. A csapatok négy különböző versenyszámban nevezhettek: sárkányhajózás, labdarúgás, női-férfi kosárlabda és röplabda. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar lelkes hallgatói is kivették a részüket a sportolásból, akikben szurkolótáborunk tartotta a lelket, amikor már csak egy lélegzetvételnyi erő maradt a csapatban.  A mérkőzések 3 különböző helyszínen zajlottak egy időben, így nem volt egyszerű a döntés, hogy mikor melyik csapatot támogassák a pálya széléről.

Az utazás során remek hangulat uralkodott, és megkezdődött a 3 napos versenysorozatra való szellemi felkészülés, így a hosszú, döcögős út nem is tűnt olyan megterhelőnek. A megérkezést követően elfoglalhattuk a szállásunkat, melyen osztoztunk a győri és a pécsi egyetem joghallgatóival, így a kollégium közösségkovácsoló hangulata meghozta a várt eredményt, hiszen a vasárnapi Pécs-Debrecen mérkőzés inkább volt baráti játék, mint sem küzdelem a jobb helyért. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a szurkolótáborok is összeolvadva lelkesítették a csapataikat. Dobpergés, füttyszó, taps, molinó lengetés, hangos kiabálás, gólöröm…szavakkal nem tudom leírni azt az élményt és hangulatot, mely a lelátó soraiban uralkodott. Az ember úgy érezhette magát, mintha egy gondtalan hajón ülne, ahol csak jókedv uralkodik, és nem számít a vereség sem, a lényeg, hogy ott vagyunk.  Az első sport a sárkányhajózás volt, mely nem egy hétköznapi sport, amit egy testnevelés óra kereti között bárki kipróbálhatna. Nem volt ezzel másképp a debreceni csapat sem. Minden tiszteletem azé a 20 emberé, akik vállalták, hogy 200 méteren, a 10 fokos Tiszában eveznek, közvetlenül a 4 órás busz út után, nem kímélve magukat az esetleges megfázástól sem. Őszintén szólva, a partról nézve az eseményeket nem voltam biztos abban, hogy a vízi mentő szolgálatnak nem kell-e közbe lépnie és megmentenie a csapatot, de a motiváló skandálásnak hála, sikerült az 5. helyet megszereznünk.

A szombati nap igen csak hosszúnak ígérkezett, ahogy elolvastuk az aznapi program végeláthatatlan eseményeit. Aznap reggel a labdarúgásban jeleskedő debreceni fiúk mérkőztek meg a szegedi focicsapattal. Nem volt könnyű dolguk a srácoknak, hiszen nagyon erős, összeszokott csapatok ellen játszottak, azonban így sem maradtak alul, hiszen az 5. helyet sikerült kiharcolni. Ezt követően a férfi kosárlabda csapat bizonyította elhivatottságát, és kiváló állóképességről tett tanúbizonyságot, amikor két meccset játszott végig egymás után. A fáradságot, és a kisebb nagyobb sérüléseket is figyelembe véve, az emberhátrányt leküzdve sikerült megszerezni a 4. helyet. A sort követte a női kosárlabda, mely igazából B33 mérkőzés volt. A B33-ról testközeli élményem van, és erről tudok átéléssel beszámolni, hiszen a csapatot erősíthettem. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy itt is és a többi sportágban is,a  debreceni csapat pár hetes előzetes felkészüléssel vett részt, nem voltak aduászaink, sportolóink, mi erre az alkalomra álltunk össze, és vettünk részt ebben az életre szóló kirándulásban. A sport egyértelműen összehozza az embereket, és ezt tanúsíthatom, hiszen az első két alkalommal igen csúnyán kikaptunk, viszont az utolsó meccs már elég szorosra sikerült. A labdajátékokat a röplabda színesítette, és a fiú-lány vegyes csapat összetétel tette még szórakoztatóbbá a meccseket. A kezdeti izgalom, és a hobbiszerű meccslabdákat a nap végére igazán bravúros szettek váltották fel, ahol több alkalommal a debreceni csapat vette át a vezetést. A siker nem lesz világraszóló a Kupa történetében, de a mi kis csapatunk számára az a kis győzelem jelentette akkor a világot.  Ha érmet nem is, tapasztalatot mindenképp szereztünk.

A Jurista kupa apropójából sor került még egy kis szellemi vetélkedőre is, a Slam-poetryre, ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Kicsit olyan, mint a rap, legalábbis első hallásra én ehhez tudom hasonlítani. Nos, itt az egyetem egy joghallgatója és egy slam-költő együttes produkcióját láthattuk, melyben egy jogesetet kellett feldolgozni színpadias előadással. Nagyon hatásosra sikerült Szilágyi Gergő (negyed éves joghallgató) és Szűcs Noémi, slammer előadása, melyet a zsűri a 3. hellyel díjazott.

A fenti sorokban többször említettem a hangulatot, az élményt, a szurkolást, a közösség formáló enteriőrt, nos, igen, ennek meg is lett a gyümölcse, mert a Legjobb szurkolónak járó díjat elhoztuk. Habár a sportteljesítményünk nem aratott babérokat, üres kézzel mégsem távozhattunk, ezzel megmentve a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar becsületét, s nyilvánvalóvá vált a többi egyetem számára, hogy a Debreceni Egyetemre járó fiatalok nem csak okosak és sportosak, hanem a közösség is remek, és bármi  történjék, a Kar tagjai kiállnak egymás mellett, és megpróbálják kihozni minden helyzetből a legjobbat.

Csak DE-ÁJK! Csak a DE-ÁJK! HEJ-HEJ!

 

Gönczi Gréta

Igazságügyi igazgatás

III. évfolyam

22404239_2435531930006208_1540898610_o.jpg20171006_144027.jpg20171006_131506_0.jpgimg_8124.JPG

 

Szevasz Tavasz 2017

Nagy érdeklődés fogadta az idei év első egyetemi rendezvénysorozatát, a Szevasz Tavaszt. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, az Informatikai Kar és a Campus Hotel Kulturális Bizottsága közös szervezésében került megrendezésre a sportban, játékokban, finom ételekben, italokban és zenében gazdag esemény.

Tovább

Barátságos vita egy barátságtalan témában

2016. november 29-én került megrendezésre a Pro et Contra által egy felettébb tanulságos és egyben szórakoztató Vitaest, mely a hallgatói látókör szélesítése mellett különleges esti programként is szolgált.

Az izgalmat előre megalapozta maga a téma is, mely az Életfogytiglani szabadságvesztés volt. S ha ez nem lett volna elég, tovább fokozva az izgalmat, két magasrangú előadó kíséretében került sor magára a Vitára.

Dr. Sólyom Péter, az Alkotmányjogi Tanszék vezetője, egyetemi docens, aki a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés ellen érvelt, és állt ki nézetei mellett igen meggyőző érvekkel.
A pro érvekkel Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, egyetemi docens kápráztatta el a közönséget, s vázolt fel olyan megtörtént eseteket, amelyek gondolkodóba ejtették a teremben ülőket ( legalábbis engem mindenképp).

A vitát magát megpróbálom összefoglalni pár sorban, azok kedvéért, akik nem tudtak eljönni, de érdekli őket e tárgykör. A vitapartnerek nagyon barátságos hangnembe maradtak az elejétől a végéig, és elfogadták, tisztelték egymás véleményét, érvét.  Egyes pontokban egyet is értettek egymással, például abban, hogy a magyar büntetőjogban a Tényleges életfogytiglani szabadságvesztés nem egy hibátlan törvényi tényállás, de ilyesféle szankciókra szükség van a társadalom igazságérzetének megóvása érdekében a súlyos bűncselekményeket elkövetett személyekkel szemben.

Leszögezték, hogy ha a bíróság „… a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét nem zárja ki, annak legkorábbi időpontját legalább huszonöt, legfeljebb negyven évben állapítja meg…” ( Btk. 43§ (1) ) és hogy ez a 40 év nem embertelen? Nem túl sok?  Ugyanis ez a büntetés helyrehozhatatlan károkat okoz az elítéltben, úgynevezett személyiségtorzulás következik be, elveszítik a szabadság iránti vágyukat, valamint 40 év után számára ismeretlen környezetbe kerülne ki.

Számomra a legérdekesebb momentuma a vitának az volt, amikor Dr. Balla Lajos felvetette azt a kérdést, hogy kinek az érdeke ez a szankció? A bűnt elkövető emberé vagy a sértetté? Kinek az érdekét kell védeni? Az elkövető jogait, vagy a potenciális sértetteket? Hogyha valaki egyszer elkövetett egy súlyos bűncselekményt, mi rá a garancia, hogy legközelebb nem teszi meg? Kinek a felelőssége erről dönteni?   Én úgy gondolom, hogy ebben az esetben a haszonelvűség elmélete érvényesül a magyar büntető jogban, tehát egy ember élete, a több ember életéért.

Nyomatékosították, hogy nem mindennapi eset ezen büntetés kiszabása, jelen statisztikai adatok alapján a Debreceni Ítélőtábla 2005 és 2014 között 6803 ügyet vizsgált, ebből 1774 peres ügy volt, melyből 470 esetben beszélhetünk emberölés vádjáról, az elítéltek közül 39-en kaptak életfogytiglani szabadságvesztést, és 7 vádlott tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetését kapta.

Befejezésként, hogy érezzük a téma súlyát, Simon Wiesenthal - az előadáson is elhangzott - idézetével élnék:  „A gyilkosok köztünk járnak”.

                                                                                                        Írta: Gönczi Gréta       

 

Ismerd meg az oktatód – Interjú Háger Tamással

A LEXtrém magazin állandó rovatának keretében oktatókkal készülnek interjúk, annak érdekében, hogy a hallgatók jobban megismerhessék őket.

Az idei tanév első interjúja Dr. Háger Tamással készült, aki a Debreceni Ítélőtábla büntető ügyszakos bírája.

picsart_1478099565375.jpg

Már hosszabb ideje bíróként tevékenykedik, de milyen út vezetett el idáig? Meséljen a kezdetekről, hogyan lett jogász?

A jogi egyetemi tanulmányaimat szülővárosomban, Miskolcon végeztem. Édesapám ma is praktizáló ügyvéd. Jogászi hivatása természetesen hatással volt pályaválasztásomra, mint ahogy humán érdeklődésem is.

 

Tovább

Kooptálás 2016 - DE-ÁJK HÖK

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata kooptálást hirdetett 3 fő számára képviselői hely betöltésére, szeptemberben.  


A meghatározott időpontig 13 hallgató adta le érvényes pályázatát.

 

  1. október 17.-én 16 órai kezdettel került sor a személyes meghallgatásra. A DE-ÁJK HÖK Közgyűlése örömmel tapasztalta, hogy minden jelentkező céltudatos volt és ambíciókkal telve érkezett. 

 

A szavazás eredményes volt, két új taggal bővült a Hallgatói Önkormányzat:

  • Nagy László, I. éves Igazságügyi igazgatás szakos hallgató.
  • Veszprémy Zoltán, II. éves Jogász szakos hallgató.

 

 

 

Tanulmányi kirándulás 2016.

2016. szeptember 17-én, szombaton este ismét bőröndösök „hada” vette birtokba a Főnix Csarnok mögötti parkolót. A lelkes csoport nem akármire várt. Idén is megrendezésre került – kis módosítással tavasz helyett ősszel – a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának szokásos Európai Uniós Tanulmányi Kirándulása. Buszunk közel 18 órás utat követően gördült be Strasbourg városába, ahol a nap hátralévő részét szabadon tervezhettük meg. Hétfőn aztán megkezdődött a túra protokolláris része, elsőként az Emberi Jogok Európai Bíróságán tettünk látogatást. Megtekintettünk egy kisfilmet az EJEB működéséről, majd egy néhány éve ott dolgozó magyar jogász hölgy tartott nekünk előadást. Végezetül a tárgyalóterembe vezetett az utunk, ahol mindenki részéről elkezdődött az emlékfotók végeláthatatlan tömkelegének gyártása. Rövid városnézést követően aznap még az Európai Tanács épületébe voltunk hivatalosak, ahol a nagy tanácsteremben angolul, egy kisebb konferenciahelyiségben pedig magyarul kaphattunk áttekintést az ET szerepéről és történetéről. A nap végén Luxemburgba vettük az irányt, mert kedden kora reggel már az Európai Unió Bíróságán kellett lennünk. A Curia vendégszeretetét gyakorlatilag egész nap élvezhettük. A társaság részt vett egy igazán érdekes ügy tárgyalásán a bírák nagytanácsának (Grand Chambre) színe előtt, ezen túlmenően idegenvezetőinkkel bejártuk a Bíróság épületét, és egy színvonalas ebédre is meghívtak bennünket. Szakmánkba vágó előadásokban sem szenvedtünk hiányt, feltehettük kérdéseinket Juhász Endrének, az Európai Unió Bírósága magyar bírájának, valamint a nemrég a Törvényszékre delegált Csehi Zoltánnak is. Petró Rita, a magyar jogásznyelvész-csoport vezetője is felvilágosított bennünket munkájuk hogyanjáról és miértjéről. Az eseménydús órák fáradalmait már Brüsszelben pihenhettük ki, ahol szerdán egy turistáskodással keretbe foglalt európai parlamenti látogatásra indultunk. Az EP-ben Láng Péter, a Látogatói Osztály magyar vezetője fogadott minket, s tartott rövid, felszólalás-videókkal tarkított prezentációt a Parlament mechanizmusairól. A vizitáció zárásaként a plenáris ülésterembe is bebocsátást nyertünk. Csütörtök délelőtt az Európai Bizottságon, Béres Béla, a Jogi Szolgálat tagja színesítette élménypalettánkat az európai közszolgálatról elmondott információival, tapasztalataival, valamint a Bizottság Berlaymont-szárnyában tett sétánkkal (a Berlaymont ad otthont a biztosi kabineteknek és az elnök, Jean-Claude Juncker irodájának, valamint ott található a televízióban gyakorta felbukkanó „private corner” sajtósarok). Ezzel a kirándulás hivatalos része véget ért számunkra. Az egész hetet betetőzve Hágában és Amszterdamban töltöttünk el még egy kis időt, szombaton pedig Regensburgban éjszakáztunk, mintegy megfelezve a hazautat. Megannyi élménnyel, ajándékkal és mosollyal teli érkeztünk végül Debrecenbe vasárnap estére.

Én magam másodjára vettem részt ezen a kiránduláson, és egyértelműen kijelenthetem, hogy ezúttal sem bántam meg. Szép helyek, új ismeretségek és nem utolsó sorban értékes szakmai tapasztalatok egy helyen: mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

Balogh Sándor 

V. éves jogász hallgató 

 

Börtönlátogatás Sopronkőhidán

sopronkohida.jpg2016. június 10-én a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói a Praetor Szakkollégium Büntető Eljárásjogi Műhelye szerevezése keretében látogatást tettek a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön intézetében.

A tanulmányi kirándulás során a hallgatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy a kifejezetten erre az alkalomra meghirdetett ,,Együttműködési lehetőségek a büntetés-végrehajtás területén” című konferencia részesei legyenek, illetve több hallgató előadást is tartott a büntetés-végrehajtás egy-egy kapcsolódó szegmenséről, híres fogvatartottakról.

Tovább

„New Developments in Comparative Law”

A Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata konferenciája

Program

 

Conference on New Developments in Comparative Law

 

23rd of May, 2016

 

University of Debrecen, Faculty of Law, C/1

 

 

 

 

13:00-13:10

Welcome

 

13:10-13:20

Sarolta Siket: The possibilities of OECD membership within the Hungarian education system

 

13:20-13:30

Petra Kanyuk: EU Summit and Beyond – Facts of the EU-Turkey Refugee Deal

 

13:30-13:40

György Szoboszlay: American far-right extremist fantasies regarding the power and authority of the sheriff

 

13:40-13:50

Dodik Setiawan Nur Heriyanto: Jurisdictional Immunity v. Enforcement Immunity

 

13:50-14:00

Orsolya Németi: Wounds of Schengen; The foundation, golden-age and fall of Schengen in spite of the migrant crisis

 

14:00-14:10

Marco Pesci: The right to proprety in the justification of the Hungarian Constituional Court and in the European Court of Human Rights (ECHR Article 1.)

 

14:10-14:20

Coffee Break

 

14:20-14:30

András Rácz: The evolutive doctrine of the ECHR

 

14:30-14:40

Marcell Máté Tóth: The variating regulation of the doctrine of self-defence throughout legal history and in the current Criminal Code

 

14:40-14:50

Huang Gui: Death Penalty in China after the Ninth Amendment: Legislatively Abolishing and Judicially Limiting

 

14:50-15:00

Zsófia Antal: Some aspects of Diagnostic Error in Medicine throughout Criminal Law

 

15:00-15:10

Bendegúz Kapás: Cuban Missile crisis - diplomatic debate

 

„Szevasz Tavasz” a beteg gyermekekért

13199200_10206313761742271_2021677785_o.jpg

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzata, valamint a Campus Hotel Kulturális Bizottsága idén először jótékonysággal egybekötve szervezte meg a  „Szevasz Tavasz” elnevezésű, három napos programsorozatot, ahol a kikapcsolódás mellett összefogtak, ezzel támogatva a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közvetítésével, a leukémiás és daganatos beteg gyermekek gyógyulását.  Az így befolyt 219.900.- forint a DE OEC Gyermekklinika Hematológiai Osztályon kezelt kis betegek mindennapjait fogja megkönnyíteni.

Tovább

Mailáth György tudományos pályázat

gabri_angela.jpgAz Országos Bírósági Hivatal elnöke Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére 2015. július 16. napján két tagozatban (joghallgatói és bírósági) és négy szekcióban (polgári jogi, büntetőjogi, közigazgatási-munkaügyi és európai jogi, valamint bírósági általános igazgatási) tudományos pályázatot hirdetett.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója, Gábri Angéla a Pályázat büntetőjogi joghallgatói tagozatán 2. helyezést ért el.

Tovább

Megcselekedtük, amit megköveteltek tőlünk!

gimnazium_vs_egyetem_2.png

A hallgatók többségének már rutinszerű december közepén megkezdeni a vizsgaidőszakot, sőt, többek már szinte várják, hogy végre túl legyenek egy-egy nehezebb szigorlaton, kollokviumon. A kar legfiatalabb tagjai viszont nagy kihívásként, próbatételként tekintenek erre a közel két hónapos időszakra. Több első éves hallgatóval beszélgettem, akik megosztották élményeiket az első vizsgákról, sikerekről, buktatókról és arról, hogy mi okozta számukra a legnagyobb nehézséget a gimnáziumi évek után az egyetemen.

 

Tovább

II. ÁJK Gólyatábor

golyatabor-2015.jpg

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgató Önkormányzata, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatával közreműködve idén második alkalommal szervezte meg és bonyolította le gólyatáborát. Elmondhatjuk, hogy a második önálló gólyatáborunk – a megszokott módon – tökéletesen sikerült. De mitől is volt a II. ÁJK gólyatábor a nyár egyik legemlékezetesebb hete?

Tovább

Bonjour Paris, Strasbourg, Luxembourg,Brussels!

eu2.jpg

Szombat délután három óra – a Főnix parkolójában egy csapat lelkes egyetemista várja, hogy megérkezzen a busz és megkezdődjön a várva várt tanulmányi kirándulásunk Európa szebbnél szebb országaiba. A bepakolást követően még egy gyors csoportkép, elköszönés a családtól, barátoktól és már indulhat is a nagy kaland.

Tovább