Jogodban áll olvasni!

I. Jurista Kupa

2017. október 13. - LEXtrém Admin

19553288_1302688573119714_1340282807_n.jpgHűvös őszi reggel, egy busz, 60 sportolni vágyó joghallgató, azonos vágyak, és egy közös úti cél: Szeged.  Október 6-7-8 egy emlékezetes hétvége dátuma, ugyanis megrendezésre került az I. Jurista kupa, melynek a Szegedi Tudományegyetem adott otthont. Az ország hét különböző egyetemének jogi karjai mérhették össze sportbéli tudásukat. A csapatok négy különböző versenyszámban nevezhettek: sárkányhajózás, labdarúgás, női-férfi kosárlabda és röplabda. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar lelkes hallgatói is kivették a részüket a sportolásból, akikben szurkolótáborunk tartotta a lelket, amikor már csak egy lélegzetvételnyi erő maradt a csapatban.  A mérkőzések 3 különböző helyszínen zajlottak egy időben, így nem volt egyszerű a döntés, hogy mikor melyik csapatot támogassák a pálya széléről.

Az utazás során remek hangulat uralkodott, és megkezdődött a 3 napos versenysorozatra való szellemi felkészülés, így a hosszú, döcögős út nem is tűnt olyan megterhelőnek. A megérkezést követően elfoglalhattuk a szállásunkat, melyen osztoztunk a győri és a pécsi egyetem joghallgatóival, így a kollégium közösségkovácsoló hangulata meghozta a várt eredményt, hiszen a vasárnapi Pécs-Debrecen mérkőzés inkább volt baráti játék, mint sem küzdelem a jobb helyért. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a szurkolótáborok is összeolvadva lelkesítették a csapataikat. Dobpergés, füttyszó, taps, molinó lengetés, hangos kiabálás, gólöröm…szavakkal nem tudom leírni azt az élményt és hangulatot, mely a lelátó soraiban uralkodott. Az ember úgy érezhette magát, mintha egy gondtalan hajón ülne, ahol csak jókedv uralkodik, és nem számít a vereség sem, a lényeg, hogy ott vagyunk.  Az első sport a sárkányhajózás volt, mely nem egy hétköznapi sport, amit egy testnevelés óra kereti között bárki kipróbálhatna. Nem volt ezzel másképp a debreceni csapat sem. Minden tiszteletem azé a 20 emberé, akik vállalták, hogy 200 méteren, a 10 fokos Tiszában eveznek, közvetlenül a 4 órás busz út után, nem kímélve magukat az esetleges megfázástól sem. Őszintén szólva, a partról nézve az eseményeket nem voltam biztos abban, hogy a vízi mentő szolgálatnak nem kell-e közbe lépnie és megmentenie a csapatot, de a motiváló skandálásnak hála, sikerült az 5. helyet megszereznünk.

A szombati nap igen csak hosszúnak ígérkezett, ahogy elolvastuk az aznapi program végeláthatatlan eseményeit. Aznap reggel a labdarúgásban jeleskedő debreceni fiúk mérkőztek meg a szegedi focicsapattal. Nem volt könnyű dolguk a srácoknak, hiszen nagyon erős, összeszokott csapatok ellen játszottak, azonban így sem maradtak alul, hiszen az 5. helyet sikerült kiharcolni. Ezt követően a férfi kosárlabda csapat bizonyította elhivatottságát, és kiváló állóképességről tett tanúbizonyságot, amikor két meccset játszott végig egymás után. A fáradságot, és a kisebb nagyobb sérüléseket is figyelembe véve, az emberhátrányt leküzdve sikerült megszerezni a 4. helyet. A sort követte a női kosárlabda, mely igazából B33 mérkőzés volt. A B33-ról testközeli élményem van, és erről tudok átéléssel beszámolni, hiszen a csapatot erősíthettem. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy itt is és a többi sportágban is,a  debreceni csapat pár hetes előzetes felkészüléssel vett részt, nem voltak aduászaink, sportolóink, mi erre az alkalomra álltunk össze, és vettünk részt ebben az életre szóló kirándulásban. A sport egyértelműen összehozza az embereket, és ezt tanúsíthatom, hiszen az első két alkalommal igen csúnyán kikaptunk, viszont az utolsó meccs már elég szorosra sikerült. A labdajátékokat a röplabda színesítette, és a fiú-lány vegyes csapat összetétel tette még szórakoztatóbbá a meccseket. A kezdeti izgalom, és a hobbiszerű meccslabdákat a nap végére igazán bravúros szettek váltották fel, ahol több alkalommal a debreceni csapat vette át a vezetést. A siker nem lesz világraszóló a Kupa történetében, de a mi kis csapatunk számára az a kis győzelem jelentette akkor a világot.  Ha érmet nem is, tapasztalatot mindenképp szereztünk.

A Jurista kupa apropójából sor került még egy kis szellemi vetélkedőre is, a Slam-poetryre, ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Kicsit olyan, mint a rap, legalábbis első hallásra én ehhez tudom hasonlítani. Nos, itt az egyetem egy joghallgatója és egy slam-költő együttes produkcióját láthattuk, melyben egy jogesetet kellett feldolgozni színpadias előadással. Nagyon hatásosra sikerült Szilágyi Gergő (negyed éves joghallgató) és Szűcs Noémi, slammer előadása, melyet a zsűri a 3. hellyel díjazott.

A fenti sorokban többször említettem a hangulatot, az élményt, a szurkolást, a közösség formáló enteriőrt, nos, igen, ennek meg is lett a gyümölcse, mert a Legjobb szurkolónak járó díjat elhoztuk. Habár a sportteljesítményünk nem aratott babérokat, üres kézzel mégsem távozhattunk, ezzel megmentve a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar becsületét, s nyilvánvalóvá vált a többi egyetem számára, hogy a Debreceni Egyetemre járó fiatalok nem csak okosak és sportosak, hanem a közösség is remek, és bármi  történjék, a Kar tagjai kiállnak egymás mellett, és megpróbálják kihozni minden helyzetből a legjobbat.

Csak DE-ÁJK! Csak a DE-ÁJK! HEJ-HEJ!

 

Gönczi Gréta

Igazságügyi igazgatás

III. évfolyam

22404239_2435531930006208_1540898610_o.jpg20171006_144027.jpg20171006_131506_0.jpgimg_8124.JPG

 

Szevasz Tavasz 2017

Nagy érdeklődés fogadta az idei év első egyetemi rendezvénysorozatát, a Szevasz Tavaszt. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, az Informatikai Kar és a Campus Hotel Kulturális Bizottsága közös szervezésében került megrendezésre a sportban, játékokban, finom ételekben, italokban és zenében gazdag esemény.

Tovább

Barátságos vita egy barátságtalan témában

2016. november 29-én került megrendezésre a Pro et Contra által egy felettébb tanulságos és egyben szórakoztató Vitaest, mely a hallgatói látókör szélesítése mellett különleges esti programként is szolgált.

Az izgalmat előre megalapozta maga a téma is, mely az Életfogytiglani szabadságvesztés volt. S ha ez nem lett volna elég, tovább fokozva az izgalmat, két magasrangú előadó kíséretében került sor magára a Vitára.

Dr. Sólyom Péter, az Alkotmányjogi Tanszék vezetője, egyetemi docens, aki a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés ellen érvelt, és állt ki nézetei mellett igen meggyőző érvekkel.
A pro érvekkel Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, egyetemi docens kápráztatta el a közönséget, s vázolt fel olyan megtörtént eseteket, amelyek gondolkodóba ejtették a teremben ülőket ( legalábbis engem mindenképp).

A vitát magát megpróbálom összefoglalni pár sorban, azok kedvéért, akik nem tudtak eljönni, de érdekli őket e tárgykör. A vitapartnerek nagyon barátságos hangnembe maradtak az elejétől a végéig, és elfogadták, tisztelték egymás véleményét, érvét.  Egyes pontokban egyet is értettek egymással, például abban, hogy a magyar büntetőjogban a Tényleges életfogytiglani szabadságvesztés nem egy hibátlan törvényi tényállás, de ilyesféle szankciókra szükség van a társadalom igazságérzetének megóvása érdekében a súlyos bűncselekményeket elkövetett személyekkel szemben.

Leszögezték, hogy ha a bíróság „… a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét nem zárja ki, annak legkorábbi időpontját legalább huszonöt, legfeljebb negyven évben állapítja meg…” ( Btk. 43§ (1) ) és hogy ez a 40 év nem embertelen? Nem túl sok?  Ugyanis ez a büntetés helyrehozhatatlan károkat okoz az elítéltben, úgynevezett személyiségtorzulás következik be, elveszítik a szabadság iránti vágyukat, valamint 40 év után számára ismeretlen környezetbe kerülne ki.

Számomra a legérdekesebb momentuma a vitának az volt, amikor Dr. Balla Lajos felvetette azt a kérdést, hogy kinek az érdeke ez a szankció? A bűnt elkövető emberé vagy a sértetté? Kinek az érdekét kell védeni? Az elkövető jogait, vagy a potenciális sértetteket? Hogyha valaki egyszer elkövetett egy súlyos bűncselekményt, mi rá a garancia, hogy legközelebb nem teszi meg? Kinek a felelőssége erről dönteni?   Én úgy gondolom, hogy ebben az esetben a haszonelvűség elmélete érvényesül a magyar büntető jogban, tehát egy ember élete, a több ember életéért.

Nyomatékosították, hogy nem mindennapi eset ezen büntetés kiszabása, jelen statisztikai adatok alapján a Debreceni Ítélőtábla 2005 és 2014 között 6803 ügyet vizsgált, ebből 1774 peres ügy volt, melyből 470 esetben beszélhetünk emberölés vádjáról, az elítéltek közül 39-en kaptak életfogytiglani szabadságvesztést, és 7 vádlott tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetését kapta.

Befejezésként, hogy érezzük a téma súlyát, Simon Wiesenthal - az előadáson is elhangzott - idézetével élnék:  „A gyilkosok köztünk járnak”.

                                                                                                        Írta: Gönczi Gréta       

 

Ismerd meg az oktatód – Interjú Háger Tamással

A LEXtrém magazin állandó rovatának keretében oktatókkal készülnek interjúk, annak érdekében, hogy a hallgatók jobban megismerhessék őket.

Az idei tanév első interjúja Dr. Háger Tamással készült, aki a Debreceni Ítélőtábla büntető ügyszakos bírája.

picsart_1478099565375.jpg

Már hosszabb ideje bíróként tevékenykedik, de milyen út vezetett el idáig? Meséljen a kezdetekről, hogyan lett jogász?

A jogi egyetemi tanulmányaimat szülővárosomban, Miskolcon végeztem. Édesapám ma is praktizáló ügyvéd. Jogászi hivatása természetesen hatással volt pályaválasztásomra, mint ahogy humán érdeklődésem is.

 

Tovább

Kooptálás 2016 - DE-ÁJK HÖK

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata kooptálást hirdetett 3 fő számára képviselői hely betöltésére, szeptemberben.  


A meghatározott időpontig 13 hallgató adta le érvényes pályázatát.

 

  1. október 17.-én 16 órai kezdettel került sor a személyes meghallgatásra. A DE-ÁJK HÖK Közgyűlése örömmel tapasztalta, hogy minden jelentkező céltudatos volt és ambíciókkal telve érkezett. 

 

A szavazás eredményes volt, két új taggal bővült a Hallgatói Önkormányzat:

  • Nagy László, I. éves Igazságügyi igazgatás szakos hallgató.
  • Veszprémy Zoltán, II. éves Jogász szakos hallgató.

 

 

 

Tanulmányi kirándulás 2016.

2016. szeptember 17-én, szombaton este ismét bőröndösök „hada” vette birtokba a Főnix Csarnok mögötti parkolót. A lelkes csoport nem akármire várt. Idén is megrendezésre került – kis módosítással tavasz helyett ősszel – a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának szokásos Európai Uniós Tanulmányi Kirándulása. Buszunk közel 18 órás utat követően gördült be Strasbourg városába, ahol a nap hátralévő részét szabadon tervezhettük meg. Hétfőn aztán megkezdődött a túra protokolláris része, elsőként az Emberi Jogok Európai Bíróságán tettünk látogatást. Megtekintettünk egy kisfilmet az EJEB működéséről, majd egy néhány éve ott dolgozó magyar jogász hölgy tartott nekünk előadást. Végezetül a tárgyalóterembe vezetett az utunk, ahol mindenki részéről elkezdődött az emlékfotók végeláthatatlan tömkelegének gyártása. Rövid városnézést követően aznap még az Európai Tanács épületébe voltunk hivatalosak, ahol a nagy tanácsteremben angolul, egy kisebb konferenciahelyiségben pedig magyarul kaphattunk áttekintést az ET szerepéről és történetéről. A nap végén Luxemburgba vettük az irányt, mert kedden kora reggel már az Európai Unió Bíróságán kellett lennünk. A Curia vendégszeretetét gyakorlatilag egész nap élvezhettük. A társaság részt vett egy igazán érdekes ügy tárgyalásán a bírák nagytanácsának (Grand Chambre) színe előtt, ezen túlmenően idegenvezetőinkkel bejártuk a Bíróság épületét, és egy színvonalas ebédre is meghívtak bennünket. Szakmánkba vágó előadásokban sem szenvedtünk hiányt, feltehettük kérdéseinket Juhász Endrének, az Európai Unió Bírósága magyar bírájának, valamint a nemrég a Törvényszékre delegált Csehi Zoltánnak is. Petró Rita, a magyar jogásznyelvész-csoport vezetője is felvilágosított bennünket munkájuk hogyanjáról és miértjéről. Az eseménydús órák fáradalmait már Brüsszelben pihenhettük ki, ahol szerdán egy turistáskodással keretbe foglalt európai parlamenti látogatásra indultunk. Az EP-ben Láng Péter, a Látogatói Osztály magyar vezetője fogadott minket, s tartott rövid, felszólalás-videókkal tarkított prezentációt a Parlament mechanizmusairól. A vizitáció zárásaként a plenáris ülésterembe is bebocsátást nyertünk. Csütörtök délelőtt az Európai Bizottságon, Béres Béla, a Jogi Szolgálat tagja színesítette élménypalettánkat az európai közszolgálatról elmondott információival, tapasztalataival, valamint a Bizottság Berlaymont-szárnyában tett sétánkkal (a Berlaymont ad otthont a biztosi kabineteknek és az elnök, Jean-Claude Juncker irodájának, valamint ott található a televízióban gyakorta felbukkanó „private corner” sajtósarok). Ezzel a kirándulás hivatalos része véget ért számunkra. Az egész hetet betetőzve Hágában és Amszterdamban töltöttünk el még egy kis időt, szombaton pedig Regensburgban éjszakáztunk, mintegy megfelezve a hazautat. Megannyi élménnyel, ajándékkal és mosollyal teli érkeztünk végül Debrecenbe vasárnap estére.

Én magam másodjára vettem részt ezen a kiránduláson, és egyértelműen kijelenthetem, hogy ezúttal sem bántam meg. Szép helyek, új ismeretségek és nem utolsó sorban értékes szakmai tapasztalatok egy helyen: mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

Balogh Sándor 

V. éves jogász hallgató 

 

Börtönlátogatás Sopronkőhidán

sopronkohida.jpg2016. június 10-én a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói a Praetor Szakkollégium Büntető Eljárásjogi Műhelye szerevezése keretében látogatást tettek a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön intézetében.

A tanulmányi kirándulás során a hallgatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy a kifejezetten erre az alkalomra meghirdetett ,,Együttműködési lehetőségek a büntetés-végrehajtás területén” című konferencia részesei legyenek, illetve több hallgató előadást is tartott a büntetés-végrehajtás egy-egy kapcsolódó szegmenséről, híres fogvatartottakról.

Tovább

„New Developments in Comparative Law”

A Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata konferenciája

Program

 

Conference on New Developments in Comparative Law

 

23rd of May, 2016

 

University of Debrecen, Faculty of Law, C/1

 

 

 

 

13:00-13:10

Welcome

 

13:10-13:20

Sarolta Siket: The possibilities of OECD membership within the Hungarian education system

 

13:20-13:30

Petra Kanyuk: EU Summit and Beyond – Facts of the EU-Turkey Refugee Deal

 

13:30-13:40

György Szoboszlay: American far-right extremist fantasies regarding the power and authority of the sheriff

 

13:40-13:50

Dodik Setiawan Nur Heriyanto: Jurisdictional Immunity v. Enforcement Immunity

 

13:50-14:00

Orsolya Németi: Wounds of Schengen; The foundation, golden-age and fall of Schengen in spite of the migrant crisis

 

14:00-14:10

Marco Pesci: The right to proprety in the justification of the Hungarian Constituional Court and in the European Court of Human Rights (ECHR Article 1.)

 

14:10-14:20

Coffee Break

 

14:20-14:30

András Rácz: The evolutive doctrine of the ECHR

 

14:30-14:40

Marcell Máté Tóth: The variating regulation of the doctrine of self-defence throughout legal history and in the current Criminal Code

 

14:40-14:50

Huang Gui: Death Penalty in China after the Ninth Amendment: Legislatively Abolishing and Judicially Limiting

 

14:50-15:00

Zsófia Antal: Some aspects of Diagnostic Error in Medicine throughout Criminal Law

 

15:00-15:10

Bendegúz Kapás: Cuban Missile crisis - diplomatic debate

 

„Szevasz Tavasz” a beteg gyermekekért

13199200_10206313761742271_2021677785_o.jpg

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzata, valamint a Campus Hotel Kulturális Bizottsága idén először jótékonysággal egybekötve szervezte meg a  „Szevasz Tavasz” elnevezésű, három napos programsorozatot, ahol a kikapcsolódás mellett összefogtak, ezzel támogatva a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közvetítésével, a leukémiás és daganatos beteg gyermekek gyógyulását.  Az így befolyt 219.900.- forint a DE OEC Gyermekklinika Hematológiai Osztályon kezelt kis betegek mindennapjait fogja megkönnyíteni.

Tovább

Mailáth György tudományos pályázat

gabri_angela.jpgAz Országos Bírósági Hivatal elnöke Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére 2015. július 16. napján két tagozatban (joghallgatói és bírósági) és négy szekcióban (polgári jogi, büntetőjogi, közigazgatási-munkaügyi és európai jogi, valamint bírósági általános igazgatási) tudományos pályázatot hirdetett.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója, Gábri Angéla a Pályázat büntetőjogi joghallgatói tagozatán 2. helyezést ért el.

Tovább

Megcselekedtük, amit megköveteltek tőlünk!

gimnazium_vs_egyetem_2.png

A hallgatók többségének már rutinszerű december közepén megkezdeni a vizsgaidőszakot, sőt, többek már szinte várják, hogy végre túl legyenek egy-egy nehezebb szigorlaton, kollokviumon. A kar legfiatalabb tagjai viszont nagy kihívásként, próbatételként tekintenek erre a közel két hónapos időszakra. Több első éves hallgatóval beszélgettem, akik megosztották élményeiket az első vizsgákról, sikerekről, buktatókról és arról, hogy mi okozta számukra a legnagyobb nehézséget a gimnáziumi évek után az egyetemen.

 

Tovább

II. ÁJK Gólyatábor

golyatabor-2015.jpg

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgató Önkormányzata, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatával közreműködve idén második alkalommal szervezte meg és bonyolította le gólyatáborát. Elmondhatjuk, hogy a második önálló gólyatáborunk – a megszokott módon – tökéletesen sikerült. De mitől is volt a II. ÁJK gólyatábor a nyár egyik legemlékezetesebb hete?

Tovább

Bonjour Paris, Strasbourg, Luxembourg,Brussels!

eu2.jpg

Szombat délután három óra – a Főnix parkolójában egy csapat lelkes egyetemista várja, hogy megérkezzen a busz és megkezdődjön a várva várt tanulmányi kirándulásunk Európa szebbnél szebb országaiba. A bepakolást követően még egy gyors csoportkép, elköszönés a családtól, barátoktól és már indulhat is a nagy kaland.

Tovább