Jogodban áll olvasni!

LEXtrém

Megcselekedtük, amit megköveteltek tőlünk!

2016. március 15. - CsonkaReka

gimnazium_vs_egyetem_2.png

A hallgatók többségének már rutinszerű december közepén megkezdeni a vizsgaidőszakot, sőt, többek már szinte várják, hogy végre túl legyenek egy-egy nehezebb szigorlaton, kollokviumon. A kar legfiatalabb tagjai viszont nagy kihívásként, próbatételként tekintenek erre a közel két hónapos időszakra. Több első éves hallgatóval beszélgettem, akik megosztották élményeiket az első vizsgákról, sikerekről, buktatókról és arról, hogy mi okozta számukra a legnagyobb nehézséget a gimnáziumi évek után az egyetemen.

 

Gimnazista korunkban azt hittük, hogy az érettségi a legnagyobb próbatétel, amivel szembe kell néznünk. De visszagondolva bármikor újra megírnánk a feladatsorokat, ha az kiválthatna egy vizsgát. De vajon adott alapot ahhoz, hogy ne félve üljünk le egy 500 oldalas könyv elé decemberben és magabiztosan sétáljunk be az oktató elé?

  • „Nekem sokat segített. Felkészített abban, hogy a jövőben nagyobb mennyiségű anyagot is képes legyek feldolgozni és értelmezni.”
  • Az érettségire való felkészülést nem igazán lehet összehasonlítani egy vizsgaidőszakkal.”
  • „Hogy őszinte legye,k egyáltalán nem segített!” :) 
  • „Az érettségi vizsgák, legfőképpen a szóbeli megmérettetések okozta stressz valamennyire megedzett, így nem ért váratlanul a vizsgaidőszak okozta nyomás és idegesség.”
  • „….felkészülésem során közel sem kellett olyan pontos és precíz lexikai tudásra szert tennem, mint itt a jogi karon.”

Az évek során rutinszerűvé válik a tanulás, megtanuljuk, mikor tudjuk a leghatékonyabban elsajátítani a tananyagot, rájövünk, hogy a vizsga előtti éjszaka a barátunk. Azoknak, akinek még nincsenek ilyen tapasztalatai, hogyan készülnek egy vizsgára, vannak már korábban kialakult tanulási módszereitek?

  • Nagyon nehéz volt megtalálni a megfelelő módszert, mivel eddig nem nagyon találkoztam ilyen mennyiségű anyaggal….A római jognál igyekeztem összefüggéseket, kulcsszavakat megjegyezni.
  • A legjobb tanulási módszer a folyamatos tanulás lett volna. Természetesen én is beleestem abba a hibába, hogy máshogy oldottam meg. Ami nekem a legtöbbet segített, hogy nem magoltam be a tananyagot, hanem próbáltam értelmezni azt.
  • Gimnázium óta sétálva tanulok, azóta nem változott ez a szokás, hisz bevált.
  • Különösebb módszereket nem alkalmazok, de amennyiben az időm engedi, vázlatokat készítek, vagy a mostanában újonnan elterjedt gondolattérkép technikát is alkalmazom.
  • Számomra inkább a tananyag átlátása és összefüggések feltárása a lényegesebb. Ezért a régi jól bevált módszernél maradva többször alaposan átolvasva tanulok és a lényeget megragadva próbálom memorizálni az anyagot.

Hiába egy jól sikerült érettségi vizsga, egy jeles bizonyítvány, nem biztos, hogy meg tudunk állni a vizsgaidőszak ingatag talaján. Mindenki számára vannak olyan tárgyak, amelyek nagyobb nehézséget okoznak, mint más. Gólyaként ezek meghatározók, hiszen lehet, ez vetíti előre, hogyan viszonyulunk a következő években bizonyos tárgyakhoz. Mi okozza a legnagyobb nehézséget a hallgatóknak az első vizsgaidőszakukban?

 

  • „…a Római jog okozta a legnagyobb nehézséget, rengeteg volt a ránk zúduló anyagmennyiség.”
  • „A Modern állam- és jogtörténet alapjai, mert hiába a történelmi alap, a törvényekkel előtte nem volt dolgom,és nehezebben emésztettem ezek miatt a tanulnivalót.”
  • „Magyar alkotmány- és jogtörténet elsajátítása volt a legnehezebb. Az alkotmánytörténet folyamatos készülést igényelt volna….
  • „Számomra talán a Magyar alkotmány- és jogtörténet jelentette a legnagyobb nehézséget, hiszen a vizsgaidőszak több mint felében ezzel az egy tárggyal foglalkoztam. Azonban a sok befektetett energia mindig meghozza a gyümölcsét. Persze, ha rendszeresen készülnénk az előadásokra az ilyen több hetes tanulások jelentősen redukálhatók.”

 Levonva a következtetéseket, a főtárgyak voltak azok, amelyekkel meg kellett küzdenetek. Mit gondoltok, ha év közben – hasonlóan a gimnáziumhoz - több számonkérés lett volna, sikeresebb lett volna a vizsgaidőszak?

  • „Nagyon sokat jelentett volna. Így, hogy nem voltunk rákényszerítve a tanulásra mindig akadt valaki, akivel meglehetett inni egy pár sört ahelyett, hogy leüljünk pl.: a róma fölé, így nagyon hamar elszállt az idő. Konkrétan magunknak nehezítettük meg a dolgunkat, bár nem sok emberről tudok, aki akár már októberben elkezdett volna tanulni.”
  • „Szerintem sokat segített volna több kis zh. Ha részekre van szedve a tanulnivaló, akkor könnyebben átlátható és értelmezhető.”
  • „Mindenképp! Folyamatos készülést igényelne több tantárgy is, amit akkor valószínűleg bánnánk, de a vizsgaidőszakban meghozza a gyümölcsét, hálásak lennénk magunknak is és az oktatóknak is, hogy rendszeresen készültünk és van egy stabil alaptudásunk, amire építhetjük az adott tételsort. Azért azt kimondhatjuk, hogy könnyebb így az alapokat, de gyakorlatilag az egész tananyagot elsajátítani, mintha azt a vizsgaidőszak kellős közepén tennénk.”
  • „Egyértelműen, hiszen így nem mindig éreztük, hogy rá lennénk kényszerítve a tanulásra, ami fiúknál már egy okkal több a tanulás elhanyagolására. Azután hirtelen jött a zárthelyik áradata és nem győztük kapkodni a fejünket, mondhatnánk csak úgy sodródtunk az árral. Remélem ebben a félévben máshogy lesz, és így talán nyugodtabbá válik a vizsgaidőszak is.”

 

Összességében sikerrel zártátok a vizsgaidőszakot, bár akadtak akadályok, amelyeket nehezebben vettetek, hogyan éltetek meg egy-egy sikertelen vizsgát?

  • Vegyes érzések keringtek bennem. Egyrészről szomorú voltam és elkeseredett, nagyon „új” volt ez az élmény. :) Másrészről viszont pozitívan próbáltam felfogni a helyzetet, hogy még van 2 másik lehetőségem, csak sikerül valahogy a vizsga, és láss csodát sikerült is! :D„
  • „Nagyon rosszul, főleg azért, mert ha úgy érzed jól ment, még akkor sem biztos a siker. Ilyen helyzetekben sosem szabad kiborulni, mert az rossz hatással van az elkövetkező vizsgákra. Én egymás után 2 fő tárgyból buktam meg, de nem adtam fel és meg is lett az eredménye.”
  • „Eleinte rosszul esett, de rá kellett jöjjek, hogy nem kell csüggedni, mert menni fog, mennie kell!”
  • „Elgondolkodik az ember, hogy van-e itt egyáltalán keresnivalója. Így tettem én is. De volt lehetőség a javításra, és nem adtam fel, végül a kezdéshez képest mondhatom, hogy jobban sikerült a vizsgaidőszakom, mint gondoltam.”
  • „Hát először borzasztó letargiába esik az ember, hiszen nincs hozzászokva, hogy ez már nem gimnázium. Az egész világot ellenségének érzi. Talán el is gondolkodik rajta van-e helye a jogi karon. De nagyon fontos, hogy ne adja fel, mert ezen áll vagy bukik a történet. Aki tud erőt meríteni ilyenkor is, az végül sikerrel jár.”

 

Átvészelve az első vizsgaidőszakot van, amit másképp tennél?

  • „Ha tehettem volna - és igyekszem ezt a második félévben így csinálni ( bár, nagyon kevés esély van rá :D ) - , jobban beosztom az időmet és hamarabb elkezdek tanulni ;)”
  • „Időben elkezdtem volna tanulni, és jegyzeteltem volna előadásokon.”
  • „Ami egyértelmű, hogy rendszeresen, legalább hétről hétre megtanulom az adott héten vett tananyagot. És persze amely tárgyat lehet és könnyen, azt az elővizsgahéten teljesíteni szeretném.”
  • „A szorgalmi időszakot komolyabban kellett volna vennem. Mert ez volt minden nehézség alapja. Persze mindenki mondja ,hogy tanulni kell, meg, ha órán odafigyel, az ember már az anyag felét tudja, de sajna rossz emberi tulajdonsághoz méltóan csak a saját kárán tanul mindenki.”

 

Nem könnyű a gimnáziumi évek után helyt állni az egyetemen. Itt már nem őrködik felettünk sem szülő, sem osztályfőnök, hogy tanuljunk a következő tz-re, mert ez a jegy már beleszámít az év végi bizonyítványba. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gimnáziumnál komolyabb felelősség hárul ránk. Rajtunk múlik, mivel töltjük a szorgalmi időszakot, de mindig lebegjen felettünk egy gondolat, hogy mindjárt itt a vizsgaidőszak és jobb félni, mint megijedni!  A tervezésről pedig csak annyit, hogy tervezni lehet, de aki ennek megfelelően tölti a következő hónapokat ritka kincse az egyetemi társadalomnak!

 

Köszönöm szépen a segítségeteket Srácok! Sok sikert az elkövetkező vizsgaidőszakokhoz!

 

                                                                                                                                               .

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lextrem.blog.hu/api/trackback/id/tr48480616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása