Jogodban áll olvasni!

Börtönlátogatás Sopronkőhidán

2016. július 27. - CsonkaReka

sopronkohida.jpg2016. június 10-én a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói a Praetor Szakkollégium Büntető Eljárásjogi Műhelye szerevezése keretében látogatást tettek a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön intézetében.

A tanulmányi kirándulás során a hallgatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy a kifejezetten erre az alkalomra meghirdetett ,,Együttműködési lehetőségek a büntetés-végrehajtás területén” című konferencia részesei legyenek, illetve több hallgató előadást is tartott a büntetés-végrehajtás egy-egy kapcsolódó szegmenséről, híres fogvatartottakról.

Tovább

„New Developments in Comparative Law”

A Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata konferenciája

Program

 

Conference on New Developments in Comparative Law

 

23rd of May, 2016

 

University of Debrecen, Faculty of Law, C/1

 

 

 

 

13:00-13:10

Welcome

 

13:10-13:20

Sarolta Siket: The possibilities of OECD membership within the Hungarian education system

 

13:20-13:30

Petra Kanyuk: EU Summit and Beyond – Facts of the EU-Turkey Refugee Deal

 

13:30-13:40

György Szoboszlay: American far-right extremist fantasies regarding the power and authority of the sheriff

 

13:40-13:50

Dodik Setiawan Nur Heriyanto: Jurisdictional Immunity v. Enforcement Immunity

 

13:50-14:00

Orsolya Németi: Wounds of Schengen; The foundation, golden-age and fall of Schengen in spite of the migrant crisis

 

14:00-14:10

Marco Pesci: The right to proprety in the justification of the Hungarian Constituional Court and in the European Court of Human Rights (ECHR Article 1.)

 

14:10-14:20

Coffee Break

 

14:20-14:30

András Rácz: The evolutive doctrine of the ECHR

 

14:30-14:40

Marcell Máté Tóth: The variating regulation of the doctrine of self-defence throughout legal history and in the current Criminal Code

 

14:40-14:50

Huang Gui: Death Penalty in China after the Ninth Amendment: Legislatively Abolishing and Judicially Limiting

 

14:50-15:00

Zsófia Antal: Some aspects of Diagnostic Error in Medicine throughout Criminal Law

 

15:00-15:10

Bendegúz Kapás: Cuban Missile crisis - diplomatic debate

 

„Szevasz Tavasz” a beteg gyermekekért

13199200_10206313761742271_2021677785_o.jpg

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzata, valamint a Campus Hotel Kulturális Bizottsága idén először jótékonysággal egybekötve szervezte meg a  „Szevasz Tavasz” elnevezésű, három napos programsorozatot, ahol a kikapcsolódás mellett összefogtak, ezzel támogatva a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közvetítésével, a leukémiás és daganatos beteg gyermekek gyógyulását.  Az így befolyt 219.900.- forint a DE OEC Gyermekklinika Hematológiai Osztályon kezelt kis betegek mindennapjait fogja megkönnyíteni.

Tovább

Mailáth György tudományos pályázat

gabri_angela.jpgAz Országos Bírósági Hivatal elnöke Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére 2015. július 16. napján két tagozatban (joghallgatói és bírósági) és négy szekcióban (polgári jogi, büntetőjogi, közigazgatási-munkaügyi és európai jogi, valamint bírósági általános igazgatási) tudományos pályázatot hirdetett.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója, Gábri Angéla a Pályázat büntetőjogi joghallgatói tagozatán 2. helyezést ért el.

Tovább

Megcselekedtük, amit megköveteltek tőlünk!

gimnazium_vs_egyetem_2.png

A hallgatók többségének már rutinszerű december közepén megkezdeni a vizsgaidőszakot, sőt, többek már szinte várják, hogy végre túl legyenek egy-egy nehezebb szigorlaton, kollokviumon. A kar legfiatalabb tagjai viszont nagy kihívásként, próbatételként tekintenek erre a közel két hónapos időszakra. Több első éves hallgatóval beszélgettem, akik megosztották élményeiket az első vizsgákról, sikerekről, buktatókról és arról, hogy mi okozta számukra a legnagyobb nehézséget a gimnáziumi évek után az egyetemen.

 

Tovább

II. ÁJK Gólyatábor

golyatabor-2015.jpg

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgató Önkormányzata, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatával közreműködve idén második alkalommal szervezte meg és bonyolította le gólyatáborát. Elmondhatjuk, hogy a második önálló gólyatáborunk – a megszokott módon – tökéletesen sikerült. De mitől is volt a II. ÁJK gólyatábor a nyár egyik legemlékezetesebb hete?

Tovább

Bonjour Paris, Strasbourg, Luxembourg,Brussels!

eu2.jpg

Szombat délután három óra – a Főnix parkolójában egy csapat lelkes egyetemista várja, hogy megérkezzen a busz és megkezdődjön a várva várt tanulmányi kirándulásunk Európa szebbnél szebb országaiba. A bepakolást követően még egy gyors csoportkép, elköszönés a családtól, barátoktól és már indulhat is a nagy kaland.

Tovább

LEX Café - Dr. Rácsai Lajos előadása

racsai-lajos.jpg

„Azért nem olyan nehéz fenntartani egy ügyvédi irodát úgy, hogy én vagyok az egyetlen ügyvéd benne.”

Útjára indult a Lex Café nevet viselő, rendkívül érdekfeszítő előadás-sorozat, melynek keretében először a Dr. Rácsai Ügyvédi Iroda alapítója és egyben városunk egyik legismertebb ügyvédje, Dr. Rácsai Lajos előadását hallhattuk.

Tovább

Országos agrárjogi jogesetmegoldó verseny

agrar.jpg

Március 16. hétfő reggel, 5 óra: megszólal a telefon és én felkelek, hiszen el kell érjem a 6:57-es vonatot Szegedre. Készülődés közben visszagondolok arra, hogy mégis mit képzeltünk, amikor félév elején perbeszédversenyre jelentkeztünk egy olyan tárgyból, amit nem is tanultunk. De aztán eszembe jut az is, hogy Fodor László Professzor Úr talán nem véletlenül szavazott bizalmat nekünk és még bármi kisülhet ebből az utazásból. Professzor Úr számos email-ben tájékoztatott minket a verseny menetéről, megkaptuk az előző évek jogeseteit és magunk között felosztva az egyes témaköröket, elmélyültünk a földforgalom vagy éppen az erdőgazdálkodás szabályozásában.

Tovább

Gyűrű- és medálavató Végzős Bál 2015

vegzos-bal-2015.jpg

2015. március 2-án megrendezésre került a DE-ÁJK végzős hallgatói-estje. Az államvizsga előtt állók nagy számban érkeztek az eseményre, ahol még a tanulás terhétől mentesen hajnalig mulattak. Idén is sor került a gyűrű- és medál avatásra, az összetartozást jelképező ékszereket Dékán Úr adta át a végzős hallgatóknak.Az évfolyam nevében beszédet mondott Veres Kinga és Veres László, akinek gondolatait Veletek is megosztjuk:

Tovább

Élmény az Erasmussal

buddy3.jpg

2014 nyarán nagy örömmel olvastam az egyik beérkező e-mailemet, miszerint ősztől Buddyként segítségére lehetek több, a Debreceni Egyetem Jogi Karára érkező Erasmusos hallgatónak. El is kezdtem ismételgetni az angol kifejezéseket, a nyelvtant, néhány szót, ami a mindennapi élethez szükséges kérdésekre adott válaszaimban előfordulhat majd, és rágoogleztam Debrecen híres helyeire, hogy mi az, amit mindenképpen meg kell mutatnom majd a külföldieknek. Időközben kiderült, hogy az ESN iroda rendkívül színvonalas és mindenre kiterjedő programokat szervezett, így nem kell ilyesmivel foglalkoznom, de úgy gondolom, hogy egy úgynevezett „mentor” feladata, hogy az egyetem környékét, a szórakozási lehetőségeket és magát a város kis zugait megmutassa, és több programot is szervezzen a hallgatókkal, amely során a baráti kapcsolatukat építhetik ki és mélyíthetik el.

Tovább

Bátraké a világ - Egy év külföldön

wroclaw.jpg

Karunkon már 1999 óta működik az Erasmus program, amelynek segítségével számos hallgatónak volt már lehetősége arra, hogy egy illetve két szemesztert külföldi egyetemeken tölthessen. A Karon hallgatók 12 európai országba pályázhatnak. Sikeres bírálatot követően utazhatnak ki a fogadó intézménybe, ahol lehetőségük van az idegennyelven jogi tárgyakat hallgatni. Ezenkívül nyelvtanulási lehetőséget biztosít a program és életre szóló élményeket.

Tovább