Jogodban áll olvasni!

Ismerd meg az oktatód – Interjú Háger Tamással

2016. november 02. - LEXtrém

A LEXtrém magazin állandó rovatának keretében oktatókkal készülnek interjúk, annak érdekében, hogy a hallgatók jobban megismerhessék őket.

Az idei tanév első interjúja Dr. Háger Tamással készült, aki a Debreceni Ítélőtábla büntető ügyszakos bírája.

picsart_1478099565375.jpg

Már hosszabb ideje bíróként tevékenykedik, de milyen út vezetett el idáig? Meséljen a kezdetekről, hogyan lett jogász?

A jogi egyetemi tanulmányaimat szülővárosomban, Miskolcon végeztem. Édesapám ma is praktizáló ügyvéd. Jogászi hivatása természetesen hatással volt pályaválasztásomra, mint ahogy humán érdeklődésem is.

 

Tovább

Kooptálás 2016 - DE-ÁJK HÖK

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata kooptálást hirdetett 3 fő számára képviselői hely betöltésére, szeptemberben.  


A meghatározott időpontig 13 hallgató adta le érvényes pályázatát.

 

  1. október 17.-én 16 órai kezdettel került sor a személyes meghallgatásra. A DE-ÁJK HÖK Közgyűlése örömmel tapasztalta, hogy minden jelentkező céltudatos volt és ambíciókkal telve érkezett. 

 

A szavazás eredményes volt, két új taggal bővült a Hallgatói Önkormányzat:

  • Nagy László, I. éves Igazságügyi igazgatás szakos hallgató.
  • Veszprémy Zoltán, II. éves Jogász szakos hallgató.

 

 

 

Tanulmányi kirándulás 2016.

2016. szeptember 17-én, szombaton este ismét bőröndösök „hada” vette birtokba a Főnix Csarnok mögötti parkolót. A lelkes csoport nem akármire várt. Idén is megrendezésre került – kis módosítással tavasz helyett ősszel – a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának szokásos Európai Uniós Tanulmányi Kirándulása. Buszunk közel 18 órás utat követően gördült be Strasbourg városába, ahol a nap hátralévő részét szabadon tervezhettük meg. Hétfőn aztán megkezdődött a túra protokolláris része, elsőként az Emberi Jogok Európai Bíróságán tettünk látogatást. Megtekintettünk egy kisfilmet az EJEB működéséről, majd egy néhány éve ott dolgozó magyar jogász hölgy tartott nekünk előadást. Végezetül a tárgyalóterembe vezetett az utunk, ahol mindenki részéről elkezdődött az emlékfotók végeláthatatlan tömkelegének gyártása. Rövid városnézést követően aznap még az Európai Tanács épületébe voltunk hivatalosak, ahol a nagy tanácsteremben angolul, egy kisebb konferenciahelyiségben pedig magyarul kaphattunk áttekintést az ET szerepéről és történetéről. A nap végén Luxemburgba vettük az irányt, mert kedden kora reggel már az Európai Unió Bíróságán kellett lennünk. A Curia vendégszeretetét gyakorlatilag egész nap élvezhettük. A társaság részt vett egy igazán érdekes ügy tárgyalásán a bírák nagytanácsának (Grand Chambre) színe előtt, ezen túlmenően idegenvezetőinkkel bejártuk a Bíróság épületét, és egy színvonalas ebédre is meghívtak bennünket. Szakmánkba vágó előadásokban sem szenvedtünk hiányt, feltehettük kérdéseinket Juhász Endrének, az Európai Unió Bírósága magyar bírájának, valamint a nemrég a Törvényszékre delegált Csehi Zoltánnak is. Petró Rita, a magyar jogásznyelvész-csoport vezetője is felvilágosított bennünket munkájuk hogyanjáról és miértjéről. Az eseménydús órák fáradalmait már Brüsszelben pihenhettük ki, ahol szerdán egy turistáskodással keretbe foglalt európai parlamenti látogatásra indultunk. Az EP-ben Láng Péter, a Látogatói Osztály magyar vezetője fogadott minket, s tartott rövid, felszólalás-videókkal tarkított prezentációt a Parlament mechanizmusairól. A vizitáció zárásaként a plenáris ülésterembe is bebocsátást nyertünk. Csütörtök délelőtt az Európai Bizottságon, Béres Béla, a Jogi Szolgálat tagja színesítette élménypalettánkat az európai közszolgálatról elmondott információival, tapasztalataival, valamint a Bizottság Berlaymont-szárnyában tett sétánkkal (a Berlaymont ad otthont a biztosi kabineteknek és az elnök, Jean-Claude Juncker irodájának, valamint ott található a televízióban gyakorta felbukkanó „private corner” sajtósarok). Ezzel a kirándulás hivatalos része véget ért számunkra. Az egész hetet betetőzve Hágában és Amszterdamban töltöttünk el még egy kis időt, szombaton pedig Regensburgban éjszakáztunk, mintegy megfelezve a hazautat. Megannyi élménnyel, ajándékkal és mosollyal teli érkeztünk végül Debrecenbe vasárnap estére.

Én magam másodjára vettem részt ezen a kiránduláson, és egyértelműen kijelenthetem, hogy ezúttal sem bántam meg. Szép helyek, új ismeretségek és nem utolsó sorban értékes szakmai tapasztalatok egy helyen: mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

Balogh Sándor 

V. éves jogász hallgató 

 

Börtönlátogatás Sopronkőhidán

sopronkohida.jpg2016. június 10-én a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói a Praetor Szakkollégium Büntető Eljárásjogi Műhelye szerevezése keretében látogatást tettek a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön intézetében.

A tanulmányi kirándulás során a hallgatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy a kifejezetten erre az alkalomra meghirdetett ,,Együttműködési lehetőségek a büntetés-végrehajtás területén” című konferencia részesei legyenek, illetve több hallgató előadást is tartott a büntetés-végrehajtás egy-egy kapcsolódó szegmenséről, híres fogvatartottakról.

Tovább

„New Developments in Comparative Law”

A Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata konferenciája

Program

 

Conference on New Developments in Comparative Law

 

23rd of May, 2016

 

University of Debrecen, Faculty of Law, C/1

 

 

 

 

13:00-13:10

Welcome

 

13:10-13:20

Sarolta Siket: The possibilities of OECD membership within the Hungarian education system

 

13:20-13:30

Petra Kanyuk: EU Summit and Beyond – Facts of the EU-Turkey Refugee Deal

 

13:30-13:40

György Szoboszlay: American far-right extremist fantasies regarding the power and authority of the sheriff

 

13:40-13:50

Dodik Setiawan Nur Heriyanto: Jurisdictional Immunity v. Enforcement Immunity

 

13:50-14:00

Orsolya Németi: Wounds of Schengen; The foundation, golden-age and fall of Schengen in spite of the migrant crisis

 

14:00-14:10

Marco Pesci: The right to proprety in the justification of the Hungarian Constituional Court and in the European Court of Human Rights (ECHR Article 1.)

 

14:10-14:20

Coffee Break

 

14:20-14:30

András Rácz: The evolutive doctrine of the ECHR

 

14:30-14:40

Marcell Máté Tóth: The variating regulation of the doctrine of self-defence throughout legal history and in the current Criminal Code

 

14:40-14:50

Huang Gui: Death Penalty in China after the Ninth Amendment: Legislatively Abolishing and Judicially Limiting

 

14:50-15:00

Zsófia Antal: Some aspects of Diagnostic Error in Medicine throughout Criminal Law

 

15:00-15:10

Bendegúz Kapás: Cuban Missile crisis - diplomatic debate

 

„Szevasz Tavasz” a beteg gyermekekért

13199200_10206313761742271_2021677785_o.jpg

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzata, valamint a Campus Hotel Kulturális Bizottsága idén először jótékonysággal egybekötve szervezte meg a  „Szevasz Tavasz” elnevezésű, három napos programsorozatot, ahol a kikapcsolódás mellett összefogtak, ezzel támogatva a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közvetítésével, a leukémiás és daganatos beteg gyermekek gyógyulását.  Az így befolyt 219.900.- forint a DE OEC Gyermekklinika Hematológiai Osztályon kezelt kis betegek mindennapjait fogja megkönnyíteni.

Tovább

Mailáth György tudományos pályázat

gabri_angela.jpgAz Országos Bírósági Hivatal elnöke Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére 2015. július 16. napján két tagozatban (joghallgatói és bírósági) és négy szekcióban (polgári jogi, büntetőjogi, közigazgatási-munkaügyi és európai jogi, valamint bírósági általános igazgatási) tudományos pályázatot hirdetett.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója, Gábri Angéla a Pályázat büntetőjogi joghallgatói tagozatán 2. helyezést ért el.

Tovább

Megcselekedtük, amit megköveteltek tőlünk!

gimnazium_vs_egyetem_2.png

A hallgatók többségének már rutinszerű december közepén megkezdeni a vizsgaidőszakot, sőt, többek már szinte várják, hogy végre túl legyenek egy-egy nehezebb szigorlaton, kollokviumon. A kar legfiatalabb tagjai viszont nagy kihívásként, próbatételként tekintenek erre a közel két hónapos időszakra. Több első éves hallgatóval beszélgettem, akik megosztották élményeiket az első vizsgákról, sikerekről, buktatókról és arról, hogy mi okozta számukra a legnagyobb nehézséget a gimnáziumi évek után az egyetemen.

 

Tovább

II. ÁJK Gólyatábor

golyatabor-2015.jpg

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgató Önkormányzata, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatával közreműködve idén második alkalommal szervezte meg és bonyolította le gólyatáborát. Elmondhatjuk, hogy a második önálló gólyatáborunk – a megszokott módon – tökéletesen sikerült. De mitől is volt a II. ÁJK gólyatábor a nyár egyik legemlékezetesebb hete?

Tovább

Bonjour Paris, Strasbourg, Luxembourg,Brussels!

eu2.jpg

Szombat délután három óra – a Főnix parkolójában egy csapat lelkes egyetemista várja, hogy megérkezzen a busz és megkezdődjön a várva várt tanulmányi kirándulásunk Európa szebbnél szebb országaiba. A bepakolást követően még egy gyors csoportkép, elköszönés a családtól, barátoktól és már indulhat is a nagy kaland.

Tovább

LEX Café - Dr. Rácsai Lajos előadása

racsai-lajos.jpg

„Azért nem olyan nehéz fenntartani egy ügyvédi irodát úgy, hogy én vagyok az egyetlen ügyvéd benne.”

Útjára indult a Lex Café nevet viselő, rendkívül érdekfeszítő előadás-sorozat, melynek keretében először a Dr. Rácsai Ügyvédi Iroda alapítója és egyben városunk egyik legismertebb ügyvédje, Dr. Rácsai Lajos előadását hallhattuk.

Tovább

Országos agrárjogi jogesetmegoldó verseny

agrar.jpg

Március 16. hétfő reggel, 5 óra: megszólal a telefon és én felkelek, hiszen el kell érjem a 6:57-es vonatot Szegedre. Készülődés közben visszagondolok arra, hogy mégis mit képzeltünk, amikor félév elején perbeszédversenyre jelentkeztünk egy olyan tárgyból, amit nem is tanultunk. De aztán eszembe jut az is, hogy Fodor László Professzor Úr talán nem véletlenül szavazott bizalmat nekünk és még bármi kisülhet ebből az utazásból. Professzor Úr számos email-ben tájékoztatott minket a verseny menetéről, megkaptuk az előző évek jogeseteit és magunk között felosztva az egyes témaköröket, elmélyültünk a földforgalom vagy éppen az erdőgazdálkodás szabályozásában.

Tovább