Jogodban áll olvasni!

LEXtrém

Bonjour Paris, Strasbourg, Luxembourg,Brussels!

2015. április 30. - LEXtrém

eu2.jpg

Szombat délután három óra – a Főnix parkolójában egy csapat lelkes egyetemista várja, hogy megérkezzen a busz és megkezdődjön a várva várt tanulmányi kirándulásunk Európa szebbnél szebb országaiba. A bepakolást követően még egy gyors csoportkép, elköszönés a családtól, barátoktól és már indulhat is a nagy kaland.

eu5.jpg

Majdnem 24 órás utazás után vasárnap megérkeztünk az első állomásunkra, Párizsba. Gyors lepakolás következett, majd indultunk is városnéző körútra, hiszen nem sok időt töltöttünk ebben a gyönyörű városban. A két nap alatt számos nevezetességet megcsodálhattunk, mint például a Panthéon, Notre Dame, Louvre, Tuilerák kertje és persze az Eiffel-torony.

eu10.jpg

eu7.jpg

eu6.jpg

Hétfő délután elindultunk Luxembourg felé, hiszen kedden már az Európai Bíróság egész napos programja várt minket. Kedden reggel fél kilenckor az ellenőrzésen túljutva vártuk az idegenvezetőnket, aki körbevezetett minket a Bíróság hatalmas épületében. Az első előadást Varga Zsófia tartotta, aki jelenleg a Bíróságon dolgozik és többek között arról mesélt nekünk, hogy hogyan lehet a bíróságra bekerülni, így pl. az EPSO vizsga rejtelmeiről. Ismertetette azt az ügyet, aminek egy óra múlva – nagy szerencsénkre – részt vehettünk a tárgyalásán. Ez az ügy egy kis szigetről szólt, melynek Mayotte a neve, és amivel kapcsolatban halászati kérdések merültek fel, így az ügy a bíróság elé került. Nem sokkal később jött értünk az idegenvezetőnk, aki bevitt minket a tárgyalóterembe és megkezdődött az ügy tárgyalása egy 15 tagú tanács előtt. Egy életre szóló élmény volt látni, hogyan is zajlik egy ilyen tárgyalás, hogy néz ki a tárgyalóterem, és azt hogyan végzik munkájukat a szinkrontolmácsok, hogyan fordítják le a francia nyelvet saját anyanyelvükre.  Ezt követően dr. Juhász Endre az Európai Bíróság magyar bírája tisztelt meg minket előadásával, melyben arról volt szó, hogyan is épül fel a Bíróság szervezete, és miként lehet a Bírsághoz fordulni. Megtudtuk, hogy több mint 10 éve - amikor megérkezett a bíróságra - még a kötelezettségszegési eljárások voltak túlsúlyban, ma már az előzetes döntéshozatal ezeket megelőzi. A legelső ügye is ilyen kötelezettségszegési eljárás volt, amely Franciaország ellen irányult. Magyarországot legközvetlenebbül az előzetes döntéshozatal érinti, melynél megjegyezte, hogy pozitívnak tartja, hogy az újonnan csatlakozott államok közül mi kértünk legtöbbször ilyet, mert ez azt mutatja, hogy Magyarországon terjed az uniós jogi kultúra. Arra a kérdésre, hogy ,,tudja –e az ügyeket fejből? „egy bölcs választ kaptunk: „az igazi tapasztalatok az élményből adódnak, így azokat az ügyeket jegyzem meg a legjobban, melyekben én is szerepet kaptam.” A színvonalas előadás után az a váratlan, de annál nagyobb megtiszteltetés ért bennünket, hogy az egész csoportot meghívta ebédelni, amin ő sajnos nem tudott részt venni, de Varga Zsófiával és Petro Ritával egy kötetlenebb beszélgetést folytathattunk a finom ebéd elfogyasztása közben. Előadást tartott még dr. Czucz Ottó a Törvényszék magyar bírája, aki beszélt a Törvényszék felépítéséről, működéséről, az előttük folyó ügyekről. Az utolsó előadást Petro Rita jogásznyelvész tartotta, aki ezen érdekes hivatásról beszélt, és elárulta, hogy minden, ami magyarul megjelenik akár a honlapon, akár a kiadványokban azt ők fordítják le.  Fáradtan bár, de hatalmas élménnyel a zsebükben fél ötkor elhagytuk a bíróságot és elindultunk következő állomásunkra Strasbourgba.

eu3.jpg

Szerdán 10 órára érkeztünk az Emberi Jogok Európai Bíróságára, ahol egy filmvetítéssel kezdtünk, ami a bíróság történetéről és annak fejlődéséről szólt. A filmvetítés után megnézhettük a tárgyalótermet, ahol az ítélkezés folyik. Ott már várt ránk dr. Horváth Péter, aki jelenleg a bíróságon dolgozik, egyéként pedig a Debreceni Járásbíróság büntetőjogi bírája. Horváth Úr előadása a bíróság szerepéről, működéséről illetve az előtte folyó ügyekről szólt. Miután véget ért a bírósági látogatásunk Strasbourg központjában tettünk egy sétát és ezt követően indultunk is tovább Brüsszelbe az utolsó állomásunkra, ahol 3 éjszakát töltöttünk.

eu9.jpg

 A csütörtöki napon Brüsszel nevezetességeinek jutott a főszerep, így bejártuk többek között az Atomiumot, a Mini Európát majd a központban sétáltunk egy nagyot, amit a Grand Palaceon ülve a híres gofrijuk megkóstolásával zártunk. Péteken 10-re érkeztünk az Európai Parlamentbe, ahol Láng Péter tartott nekünk előadást a Parlament működéséről, felépítéséről, majd megtekintettük az üléstermet, ahol az országok parlamenti képviselői gyűlnek össze tanácskozni. Délután már az Európai Bizottságba voltunk hivatalosak, ahol Tas Máté és Vincze Norbert a Regionális Politika Főigazgatóság tagjai tartottak előadást elsőként az Európai Unió regionális politikájáról, fókuszban Magyarországgal. A másik előadást dr. Béres Béla a Jogi Szolgálat tagja tartotta az Európai Unió jogáról és az uniós jog alkalmazásáról illetve arról, hogyan is lehet a Bizottságnál elhelyezkedni. Később látogatást tehettünk vele együtt a Bizottság épületében a Berlaymontban.

eu8.jpg

eu4.jpg

A csodálatos tanulmányi kirándulás utolsó állomása Brüsszel volt, így szombaton, a hajnali órákban megkezdtük utunkat Magyarország felé. Számos élményekkel gazdagodhattunk, melyekre mindig emlékezni fogunk. Köszönettel tartozunk a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karnak és Hallgatói Önkormányzatnak, hogy lehetőséget biztosított erre a páratlan utazásra.

Félegyházi Fruzsina

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lextrem.blog.hu/api/trackback/id/tr388158676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása