Jogodban áll olvasni!

LEXtrém

LEX Café - Tóth Károly előadása

2015. április 03. - LEXtrém

toth-karoly.jpg

A LEX Café keretében 2015. 03. 26-án Tóth Károllyal találkozhatott a hallgatóság, aki a Magyar Újságírók Országos Egyesületének Elnöke.

Elnök úr egy nem hagyományos előadással készült, hiszen ő azokra a kérdésekre szeretett volna válaszolni, amelyek minket, hallgatókat érdekelt az újságírás és a jog különös világával kapcsolatban.

Az előadás egy történeti áttekintéssel kezdődött, hogyan is fejlődött az évek során a Mikszáth Kálmán alapította szakmai érdekképviseleti szervezet, hogyan határolódott el a politikától és lett egy országosan is elismert egyesület, amely ma már nemzetközi szervezetekkel együtt lép fel a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, javaslatokkal él a sajtót érintő döntésekről, véleményt formál az ezzel kapcsolatos jelenségekről, állásfoglalásokat készít.

Elnök úr szorgalmazta, hogy aki teheti és aki szeretne csatlakozzon az Egyesülethez, hiszen számos előnyt élvezhet már egy junior tag is. A MÚOSZ-igazolványt a világ számos pontján elismerik.  A tagfelvételt kérelmezni kell, amit egy Bizottság bírál el a megadott referenciapontok alapján. Az Egyesület célja a „fiatalítás”, a fiatal generáció álláspontjának, véleményének megismerése. Céljuk egy Fiatal Újságírók szakosztályának megalapítása, amely vonzerő lehet mások számára is.

Több hallgatót is kifejezetten érdekelt, hogyan válhat valaki újságíróvá, mit kell ahhoz tennie, hogy a szakma elfogadja. Elnök úr a bizonyítást emelte ki. Egy újságírónak folyamatosan bizonyítania kell, nem elégséges a diploma, a nyelvismeret. A tapasztalat, a folyamatos önfejlesztés elengedhetetlen a szakmában. Az Egyesület szorgalmazta az Oktatási Államtitkárságnál, hogy állítsák vissza az újságíró képzést Magyarországon, a fogadtatás nem volt elutasító, ám erre még várnunk kell.  Európában, több városban is választható szak az újságírás, de a legrangosabb helyen a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (MGIMO) áll. Oroszország legnagyobb oktatási és kutatási centruma, ahol tíz diszciplína keretében 12 képzési program működik: nemzetközi kapcsolatok és diplomácia, regionális és világpolitika, világgazdaságtan és kereskedelem, nemzetközi köz-, magán- és pénzügyi és EU-jog, politikatudomány, államigazgatás, újságírás és társadalmi kapcsolatok.

A MÚOSZ törekszik a médiát és a sajtót érintő jogszabály-alkotási folyamatban részt venni. Etikai Bizottságának célja az etikus, tisztességes újságírói tevékenység megőrzése és elősegítése a szabadságjogok, a demokratikus közélet, a jogállam keretei között, továbbá elősegíteni a sajtószabadság gyakorlását az állampolgárok jogainak figyelembe vételével.

A hallgatóság körében nagy érdeklődés övezte, mi volt az Egyesület véleménye a párizsi Charlie Habod-merényletről. Elnök úr véleménye szerint egy olyan országban, ahol elégtételt kaphat az, aki úgy érzi megsértették vallási jogait, nem történhet ilyen kegyetlenség. Az, hogy a megsértettek bírósághoz fordulhatnak, elegendőnek kellene lenni ahhoz, hogy orvosolják sérelmeiket.

Az előadás végén Tóth Károly történetét hallhattuk, hogyan jutott el az Országos Egyesület elnöki pozíciójába egy nyíregyházi rádiótól.

Elnök úr sok sikert kíván Nekünk, hallgatóknak tanulmányainkhoz, céljainkhoz.

Véleményem szerint egy kellemes hangulatú előadáson vehettünk részt és választ kaphattuk kérdéseinkre, azonban ha valakiben felmerültek további kérdések bátran forduljon Elnök úrhoz, készséggel áll rendelkezésünkre.

A tudományos hét után Görög Ibolyához lehet szerencsénk a LEX Café keretein belül, aki 1987-1999 között a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, majd protokollfőnöke volt.

Ha nem akarsz lemaradni az előadásokról, csatlakozz a LEX Café Facebook oldalához és kövesd az eseményeket!

https://www.facebook.com/lexcafedebrecen?fref=ts

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lextrem.blog.hu/api/trackback/id/tr138158700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása